hoe begin je een boek te schrijven  U wilt een boek schrijven maar of het gaat lukken dat is een tweede. Want u bent al zo vaak begonnen. Het was vastlopen, ontmoedigd raken (“het lukt nooit”), na een poosje opnieuw beginnen (“nu lukt het”) en dan toch weer voelen: nee. Wat zegt dat? Mij zegt het: dat u een doorzetter bent.

Alleen doorzetters beginnen steeds weer opnieuw.

Daarmee heeft u dus al bonuspunten verdiend. Over uw steeds opnieuw beginnen wil ik twee opmerkingen maken.

Leren en bijleren

Wanneer u zes, zeven keer opnieuw aan uw boek begint, dan heeft u zes, zeven keer iets bijgeleerd. Over hoe het niet moet, en wat u deze keer anders kunt doen. Tenminste, als u oplet en nadenkt over het kritieke moment waarop het spaak liep. Daar moet u de volgende keer overheen zien te komen. Alleen dan komt u verder. De meeste vastlopers hebben een gebrek aan structuur. Ze beginnen te schrijven volgens de methode ‘go with the flow’, dat is Engels voor ik zie wel waar het schip strandt.

Nou, zonder navigatie strandt elk schip nogal snel. Tenzij het ronddobbert op een oceaan.

Daarom ga ik in mijn jaarcursus uitvoerig in op structuur: wat dat is, hoe u het voor uw plezier inzet en hoe het u helpt. Die jaarcursus begint straks weer. U hoeft niet mee te doen, daar zeg ik het niet om. Maar ’t kan voorkomen  dat u honderd, tweehonderd keer opnieuw begint.

De omgeving

Het beroerde van vaak opnieuw beginnen is dat de omgeving commentaar gaat geven. Over de tijd die het kost, over de zoveelste poging, op verjaardagen worden er al grapjes gemaakt, dat is niet zo prettig. Daarom zeg ik altijd: begin zonder meteen alles te delen met de omgeving. U moet de ruimte hebben om te experimenteren, en daarmee bedoel ik vooral innerlijke ruimte. Dus in het begin gaat u niemand wat laten lezen, u gaat niks bespreken, u heeft tijd voor uzelf nodig om een boekproject te onderzoeken en op te zetten en na een poosje gaat u daar iets meer over vertellen.

Ik heb gemakkelijk praten, mijn huiskater Bertje maakt het niet uit waar ik over schrijf. Maar ik zie boekprojecten sneuvelen omdat andere mensen  zich ermee bemoeien in een veel te vroeg stadium. Dat levert druk op, en zoiets kunt u niet gebruiken.

Dus:

  1. regel ruimte voor uzelf
  2. zorg voor structuur

“Maar ik ben al zo vaak begonnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *