Kaal schrijven is de kunst

 Kaal schrijven is de kunst. Alle overbodige woorden weg, terug naar de kern, terug naar de essentie van de dingen.  Dat zegt horror-schrijver Stephen King in zijn boek On writing. De man verkoopt miljoenen boeken. Kunnen wij dat ook?

 

Kaal is een kwestie van smaak

Tegenwoordig lezen we bij voorkeur korte zinnen met daarin korte woorden. Gemakkelijk is een aanbeveling. Lezers willen geen moeite doen om een tekst te begrijpen. In de negentiende eeuw waren lange ritmische zinnen weer in de mode. Smaak kan veranderen. Het heeft een voordeel om met  de nieuwe smaak mee te gaan – iedereen snapt het – maar evenzogoed een nadeel – niemand is origineel.

Hoe kaal mag het zijn?

Het is leuk om daarmee te experimenteren. Onthou daarbij het volgende: u schrijft voor lezers, die voor informatie van u afhankelijk zijn. U dient die informatie theelepel voor theelepel toe te dienen, om verslikken en stikken te voorkomen. Dan leggen ze uw boek weg. Dat moet niet.

Nu het experiment. Schrijf een eenvoudige regel met veel bijvoeglijke naamwoorden en overbodige informatie.

Het jonge blonde meisje zat op de oude bruine ribfluwelen bank en ze vroeg zich diepwanhopig af of er uit de morsige kleine keuken nog wat goeds te eten zou komen, want ze had geen hap meer gegeten sinds ze bij haar oude dominante grootmoeder vertrok toen ze de nrc begon te lezen.

Zo’n zin waarna iedereen de weg kwijt is. Ik wel.

Nu de kale versie.

Het meisje zat op de bank. Ze had niets meer gegeten sinds ze haar grootmoeder had verlaten.

Die zin snapt iedereen. Dan zegt u: alle sfeer is verdwenen. Dan zeg ik: schrijf zinnen die sfeer brengen. Zet er bijvoorbeeld achter: Oma was boos op haar, dacht ze. 

Of zet er een woordje bij:

Het meisje zat te trillen op de bank. Ze had niets meer gegeten sinds ze haar grootmoeder had verlaten.

Dat trillen geeft sfeer. Zo’n meisje trilt van de honger. Dat kan de lezer dan ook een beetje voelen. En omdat u kaal schrijft, komt dat ene woordje trillen lekker hard aan. Meteen wil de lezer weten hoe het verder gaat.

Kijk, dat moet u hebben.

Kaal met extra

Zelf lees ik om meegesleept te worden in een boek. Dan heb ik het meeste aan kaal (informatie) met wat extra’s (emotie). Als ik het boek uit heb, ga ik meteen kijken wat deze auteur nog meer geschreven heeft. Die boeken koop ik. En zoals ik zijn er meer lezers, op zoek naar boeken die ook door u geschreven kunnen worden.

Zo vergeet u nooit meer een goed idee

hoe schrijf ik een boek

Een goed idee komt altijd onverwacht. Tijdens een wandeling. Wanneer ik me buk om een tomaat van de keukenvloer te halen. Of net anderhalve seconde voordat ik het licht uitdoe om te gaan slapen.

Het punt is: een goed idee wil ik vasthouden. Vaak komt er een tweede goed idee achteraan. “O ja, maar dan kan ik ook…” Wilt u een goed idee vergeten? Kan in een seconde. Beter van niet, toch. Met de volgende tips gaat u goede ideeën hamsteren.

Zorg voor schrijfgelegenheid in huis

– naast het bed: kladblok en stiften
– op de koelkast: memoblaadjes, die zijn gemakkelijk mee te nemen
– in de huiskamer: een blokje naast de computer

Het belangrijkste komt nu.

Koop een notitieboekje voor onderweg

Mijn blokje in de trein

Klein van formaat, en gemakkelijk om te gebruiken. Het moet goedkoop zijn, zodat u er gemakkelijk een bladzijde uit scheurt. U moet er niet aan gehecht raken, dan wilt u het bewaren, voor altijd bewaren.
Dat moet niet.

Meteen opschrijven

Wanner het idee in uw hoofd arriveert, noteert u het meteen. U heeft dus een pen, potlood, stift of wat dan ook waarmee u lekker schrijft en een reserve-exemplaar daarvan. Ik sta regelmatig op een straathoek of geleund tegen een regenpijp aantekeningen te maken. Een paar passen verder bedenk ik weer iets. Notitieboekje uit de tas, opschrijven. En een paar passen verder… inderdaad.

Heeft u meer tassen of jassen, dan heeft u ook meer notitieboekjes. Zo grijpt u nooit mis. Ik heb blokjes van zestig eurocent waarop licht vierkante ruitjes staan gedrukt. Zo leuk, een plezier om iets op te schrijven. Veel fijner dan even iets in de telefoon tikken.

Elke notitie bergt u op, liefst dezelfde dag nog

Maak bijvoorbeeld een lijst in de computer als titel Notities. Daar tikt u elk idee bij. Op een dag staat er precies het idee dat u nodig had.

Wat ik zelf doe, is dit. Bij elk boek dat ik schrijf, maak ik een document met de naam 000_notities.doc/ Door dat 000 staat het altijd bovenin mijn mapje met andere documenten. Lekker hoor, overzicht. Zo werk ik sneller.

Het nut van een kerstdepressie

kerstdepressie  De een is gelukkig in december, de ander niet. Gelukkige mensen hebben genoeg aan zichzelf maar ongelukkige mensen hebben in december een rijkdom aan indrukken, gevoelens en gedachten. Het nut ervan is groot. U kunt hiermee uw vaardigheden om te schrijven vergroten.

Want wat is schrijven?

Niet alleen mooie woorden kennen en grammaticaal juiste zinnen formuleren. Of weten waar een hoofdstuk dient te eindigen dan wel te beginnen.

Schrijven is ook: lezers bereiken. Een verhaal overbrengen. Iets geven aan inspiratie of inzicht. Dat kunt u meestal niet als u zeventien bent en altijd in hotel Mama logeert waar u elke dag wakker wordt door het gezang van roodborstjes. Geluk is mooi, maar ’t leidt nergens toe.

Levenservaring

Hoe meer levenservaring u bezit, des te beter zult u uw lezers kunnen bereiken. Voor levenservaring geldt:

  • iets meemaken
  • het verwerken, in de zin van de betekenis ervan begrijpen
  • het onthouden en kunnen verwoorden

Wanneer u iets meemaakt dat moeilijk of ellendig is, in wat voor gradatie ook, dan hoop ik dat u dit voor uzelf opschrijft. Eerst in de volle emotie, om van u af te schrijven. Daarna in de fase van bezinning op die emotie de gedachten die zich aandienen. En uiteindelijk de inzichten.  Zo bewaart u de ervaring die het leven uw gaf: in levenservaring.

Kerstdepressie

Nu kom ik bij de kerstdepressie. Een groot woord dat veel nuances omvat. Wanneer u deze maand last heeft van depressie, zeg ik: ga zitten en schrijf. Ook wanneer u moe bent, opziet tegen het kerstdiner (beschrijf uw ergste voorstelling daarvan), walgt van de winkels, een hekel heeft aan uw eigen gezinsleden of wat dan ook: ga zitten en schrijf. Gooi het er allemaal uit. Gebruik lekkere ronde woorden. Toe maar, kan u het schelen.

Aandachtspuntje: wel voor uzelf houden.

Dit schrijven en beschrijven is een uitstekende manier om:

  • emoties te onderzoeken, zodat u ze in een boek beter zult kunnen verwoorden
  • het leven wat gemakkelijker te maken, want u schrijft ook van u af, dat scheelt

December is zo bezien een hele nuttige waardevolle maand voor u, maar dan moet u wel een kerstdepressie hebben natuurlijk.