zusjes voor altijd¬†Zusjes is zo’n lief woord, dat ik nooit gedacht had dat het zoveel moeilijkheden kon herbergen. In 2008 ontmoette ik Betty, Lenny en Thea Kalshoven. We spraken in Jakarta, de stad die voor de zusjes altijd Batavia zou blijven. Indische zusjes met een familieverhaal.

Ik ben aan het schrijven. Van ons gesprek zal een interview komen, en dat komt in het boek over de Stichting Halin. Ze zijn arm. Speciaal voor de ontmoeting dragen ze hun nette kleren. Ik zie wat slijtageplekken aan een kraag en denk: hoe lang al doen ze met deze kleren.

Ik kan me nu wel voor de kop slaan dat ik het gesprek niet heb opgenomen.

Tip: wanneer het kan, neem een gesprek op. Of film het.

De zusjes spreken met elkaar Nederlands, zo houden ze de taal bij. Keer op keer vertellen ze elkaar – en mij nu ook – hun familieverhaal: over hun grootvader Oscar Ellinger die fabrieken en grond bezat. Een rijke man. Hij trouwde met Rasmani, zij kwam van Madoera. Een prinses. Hun dochter werd de moeder van de zusjes. Zij trouwde met een Hollander.

Zo lopen de familielijnen. En dat betekent, dat Betty, Lenny en Thea de erfgenamen zijn van opa Oscar. Er is alleen dat ene probleem: de bewijzen.

Thea Kalshoven

Niemand heeft genoeg opgeschreven. Ze kunnen niets bewijzen. En geen bewijs betekent: geen geld. Dus leven de zusjes in hoop. En met de toelage van de Stichting Halin. Ze hebben kinderen, maar ja: die hebben ook een eigen leven. En die zijn ook meer Indonesisch, dus ze weten niet veel meer van vroeger.

Wat doe je eraan?

Het duurde kort voordat ik weer de jonge meisjes in de drie vrouwen zag. Thea was als oudste wat bedachtzamer, de andere twee wat onstuimiger in hun manier van praten.

Wanneer ik nu naar die foto kijk, voel ik weer in mijn hart wat ik toen voelde: een pijnlijk knijpen van spijt en verdriet.

Schrijf de verhalen op. Bewaar het verleden

Zusjes met een bijzonder familieverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *