hoe schrijf ik een boek

Een goed idee komt altijd onverwacht. Tijdens een wandeling. Wanneer ik me buk om een tomaat van de keukenvloer te halen. Of net anderhalve seconde voordat ik het licht uitdoe om te gaan slapen.

Het punt is: een goed idee wil ik vasthouden. Vaak komt er een tweede goed idee achteraan. “O ja, maar dan kan ik ook…” Wilt u een goed idee vergeten? Kan in een seconde. Beter van niet, toch. Met de volgende tips gaat u goede ideeën hamsteren.

Zorg voor schrijfgelegenheid in huis

– naast het bed: kladblok en stiften
– op de koelkast: memoblaadjes, die zijn gemakkelijk mee te nemen
– in de huiskamer: een blokje naast de computer

Het belangrijkste komt nu.

Koop een notitieboekje voor onderweg

Mijn blokje in de trein

Klein van formaat, en gemakkelijk om te gebruiken. Het moet goedkoop zijn, zodat u er gemakkelijk een bladzijde uit scheurt. U moet er niet aan gehecht raken, dan wilt u het bewaren, voor altijd bewaren.
Dat moet niet.

Meteen opschrijven

Wanner het idee in uw hoofd arriveert, noteert u het meteen. U heeft dus een pen, potlood, stift of wat dan ook waarmee u lekker schrijft en een reserve-exemplaar daarvan. Ik sta regelmatig op een straathoek of geleund tegen een regenpijp aantekeningen te maken. Een paar passen verder bedenk ik weer iets. Notitieboekje uit de tas, opschrijven. En een paar passen verder… inderdaad.

Heeft u meer tassen of jassen, dan heeft u ook meer notitieboekjes. Zo grijpt u nooit mis. Ik heb blokjes van zestig eurocent waarop licht vierkante ruitjes staan gedrukt. Zo leuk, een plezier om iets op te schrijven. Veel fijner dan even iets in de telefoon tikken.

Elke notitie bergt u op, liefst dezelfde dag nog

Maak bijvoorbeeld een lijst in de computer als titel Notities. Daar tikt u elk idee bij. Op een dag staat er precies het idee dat u nodig had.

Wat ik zelf doe, is dit. Bij elk boek dat ik schrijf, maak ik een document met de naam 000_notities.doc/ Door dat 000 staat het altijd bovenin mijn mapje met andere documenten. Lekker hoor, overzicht. Zo werk ik sneller.

Zo vergeet u nooit meer een goed idee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *