Zo begin je een boek te schrijven   Het begin is: beginnen. Dus niet dromen en niet uitstellen, maar: doen. En dan het liefste met een methode. Die maakt het verschil uit tussen beweging en actie.

Ik heb dit e-boek geschreven omdat ik die vraag zo vaak kreeg. Dan was ik in gesprek met iemand over zijn of haar boek. Opvallend vaak een familieboek. De een had een oude tante, de ander een paar ooms die zowat negentig jaar moesten zijn, een derde was in het bezit van een fotoboek.

(Een fotoboek! Dat is intussen een van de mooiste woorden die ik ken.)

Alles was er om een boek te kunnen schrijven: de wens en de wil, bronnen van informatie en genoeg levenservaring om te weten dat een boek schrijven gewoon tijd kost.  En dan kwam vanuit het niets die vraag:

Hoe begin je een boek te schrijven?

 

Vandaar dus dit boek. Met vijf gouden tips die ik hier heel in het kort opsom:

  1. zet alles op een rijtje
  2. ga informatie hamsteren
  3. laat het lijstje groeien
  4. ga stap voor stap verder
  5. het hoeft niet meteen goed

Ja, dat is dan zonder de uitleg. En de plaatjes mist u ook. Maar het boek is gratis, dus dat valt alweer mee.

Beginnen is doen

Ik ben nu eenmaal praktisch ingesteld. Er zijn mensen die romantisch doen over de schrijverij en die dwepen met inspiratie en het belang van goede schrijfsokken. Die maken het zichzelf moeilijk. Natuurlijk gaan de dingen de ene dag gemakkelijker dan de andere dag, maar elke dag valt er wel iets te doen dat het boek vooruit helpt. Soms tik ik alleen wat handgeschreven brieven over, dan ben ik te moe voor iets anders. Zo kom ik toch verder.

Zal ik iets zeggen over een tip?

Ga informatie hamsteren

Serieus. Ham.ster.en. Dus: verzamel foto’s, brieven en ansichten, mails, maak lijstjes van adressen, van kennissen en familieleden die u voor een gesprek gaat benaderen, kijk wat er op zolders staat, vraag op Facebook om informatie, raadpleeg archieven, enzovoort enzovoort. Maar eerst: wat heeft u eigenlijk zelf in huis?

Dat kan al 90 procent van uw boek vormen.

In het eboek staat het allemaal, en meer ook. Daar ligt het begin van uw begin.

Zo begin je een boek te schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *