lezers  Wie gaat mijn boek kopen?  Dat is een realistische vraag, waar eigenlijk een  andere vraag in verborgen zit. Die is: welke mensen gaan geld betalen om mijn boek te kunnen lezen? En daarin zit weer de vraag: wie zit er eigenlijk op mijn boek te wachten?

Ik zeg alvast: daar heb ik hele prettige antwoorden op. Dus u kunt veilig doorlezen.

Eerst even dit. Stel dat uw boek twintig euro kost. Prijsstickertje. U kijkt ernaar. Twintig euro. Denk eens aan uw vrienden en kennissen. Tikken zij dat even af?  Als het gaat om u een genoegen te doen, misschien wel en misschien niet.

Wie zit er eigenlijk op uw boek te wachten?

Dat is een vraag die even moeilijk als aangenaam is. Het is moeilijk, als u het antwoord nog niet weet. En het is aangenaam, omdat u zich nu moet voorstellen dat er duizenden en duizenden mensen snakken naar het moment dat ze uw boek eindelijk in handen kunnen houden. Vandaag huilen ze omdat het er nog niet is. Die mensen gaat u gelukkig maken. Ze betalen graag twintig euro. Het enige wat u hoeft te doen is zorgen dat u ze kunt vinden en dat ze u kunnen vinden.

Maar wie zijn die mensen nou?

Ze lijken waarschijnlijk een beetje op u, van binnen bedoel ik. Ik geef een voorbeeld. Wanneer u zelf twee meter tien bent en u schrijft over  grote schoenmaten, dan gaat het nog niet over uiterlijk. Het gaat over gevoelens. Moeilijke gevoelens. Mensen die moeilijke gevoelens hebben, gaan zich verstoppen of organiseren. Die verstoppers moeten u kunnen vinden, daarom schrijft u op Facebook of op uw eigen website. De organiseerders gaat u zelf vinden: in verenigingen die bijeenkomsten houden en bij de klantenservice van de schoenenfabrikant.

Voor fijne gevoelens geldt hetzelfde als moeilijke gevoelens. Met fijne gevoelens ben je kwetsbaar. Ewww.

U merkt wel dat ik van u als auteur een actieve houding verwacht. Heel vroeger kon je als auteur een manuscript bij een uitgever inleveren en dan hoefde je niks meer te doen. Those were the days. Nu verwacht een uitgever meer van een auteur. Sterker nog, hoe actiever u bent als auteur, des te sneller vindt u een uitgever. En met die uitgever kunt u nóg meer lezers vinden. Echt, fijner wordt het leven niet.

Wie gaat mijn boek kopen?

Eén gedachte over “Wie gaat mijn boek kopen?

 • 28 april 2018 om 12:19
  Permalink

  Ongeveer een maand geleden een boekje uitgegeven in eigen beheer. Oplage 200. Ritmeester heeft al een boek. Ik stuur je de flyer separaat op. Verkoop resultaat wisselend. Bij een bijeenkomst van de vereniging Officieren Cavalerie verkocht ik ruim 30 boekjes en kreeg nabestellingen, Had het boekje met de presentatie wat afgeprijsd tot de kostprijs. Ik had ook geen zin om de hele dag met excursies te lopen met een zak klein wisselgeld.. En ook wat present exemplaren e.d. o.a. Koninklijke Bibliotheek. Of ik er financieel uit spring? Ik denk het niet, maar de lol is er niet minder om.
  Er ligt nu een nieuw manuscript bij een paar uitgevers met verzoek om offerte. Geschreven met twee collega’s, in feite een bewerking van een artikel van een Belgische dominee over de eerste ritmeester van de cavalerie in 1573: Gaspard van der Noot Heer van Carloo. sneuvelde overigens nog geen twee maanden na de aanstelling in de slag bij het Manpad. Het is de aanloop naar 450 jaar Nederlandse cavalerie in 2023. En op 8 juli aanstaande een kleine herdenking bij de Naald in Heemstede. Net als bij het boek over de ritmeester zal het publiek zich in grote lijn beperken tot cavaleristen.
  Een ander boek waar ik mee bezig ben ( Lansiers van het Nederlandse leger) zal ook naar verwachting een beperkte koperskring opleveren. Ik zie wel, rijk word je er niet van maar het plezier vergoed veel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *