wat is een schrijfplan Een schrijfplan helpt u om van A naar B te komen. Van idee naar uitvoering. Van verlangen naar: “ja, dat boek heb ik geschreven.” U kunt ook gaan zitten en gaan tikken in de hoop dat het boek vanzelf af komt. Vind ik ook goed.

Een schrijfplan biedt zekerheid op een behouden aankomst

Nu weet ik dat veel mensen schrikken van dat woord: schrijfplan. Het klinkt naar moeten en we moeten al zoveel van onszelf en van elkaar. Plus elk plan kan mislukken. Nou, mijn type schrijfplan niet, dat is het mooie ervan. Aan moeten doe ik niet. Wel aan mogen en kunnen.

Dit zit in elk goed schrijfplan voor een boek:

  • De einddatum. Wanneer wilt u dat het af is? Kies een dag in de toekomst die minimaal een jaar verderop ligt. Die dag is voor u bijzonder: u wordt tachtig. Of honderd. Of er is iets in de familie dat die dag belangrijk maakt. Of in de geschiedenis.  Welke dag u ook kiest, het moet voor u persoonlijk noodzakelijk voelen dat het boek er dan is.
  • De omvang van het boek. Ga gemakshalve uit van 200 pagina’s. Tikt u 400 woorden op een pagina, dan heeft u dus 200 kantjes die u gaat volschrijven. Zo heeft u een idee van wat u eigenlijk gaat doen.
  • De schrijftijd. Hoe ziet een dag of een week er bij u uit? U heeft tijd nodig om te schrijven en het is belangrijk te weten  waar die tijd zit voordat u begint. Elke dinsdagmiddag? Iedere ochtend tussen zes en acht uur? Alleen op zondag? Of heeft u meer schrijftijd nodig?

Probeer met deze drie punten een piepklein schrijfplannetje te maken, gewoon op een kladblaadje. Dat streept lekker door. Na een tijdje heeft u een goed plan staan. Dat is een fijn gevoel. Een boek schrijven blijkt dan haalbaar.

Nu komt waarom een schrijfplan zo leuk is:

  • wat ik net al zei, een schrijfplan laat u zien dat het haalbaar is om een boek te schrijven
  • verandert uw leven, dan verandert u gewoon uw schrijfplan

Ik zeg dat heerlijke nog een keer:

Een schrijfplan toont dat een boek schrijven haalbaar is 

 

Wat is een schrijfplan? (en is dat wel leuk?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *