hoe schrijf je een boek    Het is altijd een leuk idee om een boek te gaan schrijven. Dat weet u ook. En u en ik weten ook, dat veel boeken niet af komen.  Daar zijn veel redenen voor, en de belangrijkste zijn vastlopen en verveling. Of gewoon niet weten hoe het moet.

Dat zijn oplosbare zaken. Met wat techniek komt u verder. U vindt in elke boekwinkel een stapel boeken over het schrijfproces en dan kiest u wat u aanspreekt. Het belangrijkste hoort u nu alvast van mij.

Begin alleen aan een boek als u weet wanneer het af moet zijn.

 

Met andere woorden, het gaat zo:

  • u denkt: daar ga ik een boek over schrijven
  • besluit: op deze datum moet het af zijn
  • aanvang werkzaamheden

Wanneer u niet beslist wanneer het af moet zijn, dan maakt het niet uit of u er vandaag of morgen aan werkt. Of dat het dit jaar er komt of over vijf jaar. U verwacht niets van uzelf behalve een beetje voortkachelen. En uw omgeving verwacht nog minder van u naarmate het voortkachelen langer duurt. Eerder vroeger dan later besluit u dat het zinloos is en u stopt. Dat snap ik. U was een doodlopende weg ingeslagen. Dat kan anders. En ja, ook wanneer u al tien keer bent begonnen, kunt u best opnieuw beginnen. Die ervaringen neemt u gewoon mee.

Waarom moet u weten wanneer het af moet zijn?

Simpel. Dan heeft u een doel. Daar werkt u naar toe. U weet: op dag X moet het af zijn. Als u dat beseft, dan gaat u vanzelf denken aan hoe u de tijd ervoor moet inrichten.  Dan gaat u een werkschema maken. Een mens moet flexibel zijn, dus met griep of grotere ongelukken hoeft u van mij niet te werken. Maar door “ik heb geen zin” kunt u zich niet laten tegenhouden. Dat wilt u ook niet. U wilt uw boek afhebben.

Stel wel een realistisch doel. Iets van een jaar, desnoods twee jaar –  voor de grote boeken met veel werk – maar niet veel langer. U moet het gevoel houden van enige urgentie en tegelijktijd de ruimte hebben om griep te kunnen krijgen.

U begrijpt het: een doel stellen is een kunst op zich.  Maar het hoeft niet meteen helemaal goed. Stel uzelf een doel en werk ermee, dan weet u of u iets moet bijstellen of niet.

Kijk, zo komt uw boek af. Omdat u weet wanneer het af moet en omdat u dan begrijpt wat u ervoor doen moet.

Waarom veel boeken nooit af komen en het uwe wel

Eén gedachte over “Waarom veel boeken nooit af komen en het uwe wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *