auteursfoto   Waarom u een auteursfoto nodig heeft. Dat is eigenlijk heel simpel. Lezers willen zien wie u bent. Ze zijn nieuwsgierig naar u als auteur. Er zijn ook lezers, die in de boekwinkel staan en op basis van de auteursfoto beslissen: koop ik dit boek of niet.

 

Die neiging heb ik ook. Kijk ik naar een foto uit de jaren 1970, dan betwijfel ik of juist deze auteur mij iets kan vertellen over de laatste foefjes van Instagram. Tenzij het juist opzet is, want retro is hip.

Wat is een auteursfoto?

Eenvoudig gezegd: een foto van uzelf waarop u herkenbaar bent voor uw lezers. Rechtenvrij, dus dat koopt u af bij de fotograaf. Zodadelijk de toelichting.

“Maar ik wil niet op de foto”

Dat gevoel ken ik. Die weerstand. Van binnen een nee voelen, zo sterk heeft u dat niet meer gevoeld sinds u twee jaar was. Stel, u gaat niet op de foto. Dat heeft consequenties. Uw boek trekt ietwat minder aandacht. En wanneer er een interview met u als auteur komt, dan bent u overgeleverd aan de genade van de fotograaf die u moet kieken.

Eens had de toenmalige Haagsche Courant mij geïnterviewd over een boek. De fotograaf dacht visueel en positioneerde me voor een vijver. Ik werkte mee. “Nog iets naar achter…” Ik voelde weerstand. “Het kan best.” Ik dacht: straks kieper ik de vijver in en dan kom ik zo in de krant. “Nog twee centimeter.” Ik schoof naar achteren, kreeg bijna natte voeten en dacht: wat een ellende, hier heb ik geen zin in.

En precies dát gezicht kwam in de krant.

Naar de fotograaf

Er zijn heel wat fotografen die auteursfoto’s maken. Google ook op: artiestenfoto. Bestudeer de procedure en wat u er precies voor krijgt. Vaak biedt een fotograaf ook visagie aan, tegen een meerprijs. Altijd doen, want dan blijft u mooi onder de scherpe fotolampen. Mooi is goed, maar er interessant uitzien is beter. Dat mooie is overschat. Interessante mensen zijn zeldzamer en dus trekken ze meer aandacht. Oefen thuis met houdingen. Informeer of de fotograaf poseerbegeleiding geeft.

Trek uw beste kleding aan, kleding waarin u een lezing zou kunnen geven. Uw publiek wil u herkennen van de foto. Dus wanneer u altijd in spijkerbroek loopt, ga dan niet in avondkleding op de foto.

Nu die rechten. Wanneer u geen rechten afkoopt, moet u elke keer wanneer uw foto gepubliceerd wordt, de fotograaf ervoor betalen. Het is weliswaar uw gezicht, maar wel het werk van de fotograaf. Dus: afkopen.  Vergelijk het aanbod van verschillende fotografen.

En nee, zomaar een foto is niet voldoende. Het moet goed, en dat betekent in dit geval professioneel. Wanneer u even zoekt, kunt u onder de tweehonderd euro klaar zijn.

Waarom u een auteursfoto nodig heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *