hoe schrijf ik een boek   Beginnen is gemakkelijk.  Tenzij u elke ochtend denkt: “Ja, maar alle begin is moeilijk.” Denk liever: “Miljoenen mensen hebben een boek geschreven en ik ga het lekker ook doen.”  Precies!  Mijn steun heeft u!

De beste manier om aan een boek te beginnen is dit: besluit wat uw onderwerp is. Waar gaat u nou eigenlijk een boek over schrijven? Dat is waar u steeds aan moet denken. Wat zou het toch leuk zijn om… en dan wat u daarna steeds tegen uzelf zegt.

  • de geschiedenis van uw familie
  • een terugblik op uw tijd bij het leger
  • uw levensverhaal tot hier toe
  • de biografie van iemand naar wie u zo nieuwsgierig bent (dat heb ik altijd)
  • anders

 

U moet goed beslissen wat uw onderwerp is, anders kan het overal over gaan

U moet goed beslissen wat uw onderwerp is, anders kan het overal over gaan. Dat moeten we niet hebben. Uw onderwerp kiest u puur op basis van emotie. Verlangen, nieuwsgierigheid, melancholie, woede dat het nou nog steeds niet opgeschreven is,  het kan van alles zijn. Die emotie zorgt ervoor dat u kiest. Voorbeeldje?

Ik kende de naam van Pa van der Steur al jaren. Veel wist ik niet van hem.  Ja, dat hij in Nederlands-Indië kinderen had opgevangen in zijn tehuis. En dat hij een baard had. Af en toe had ik een voormalig kind ontmoet (een “Steurtje”) en dan leek het of deze Pa een heilige was.  Eigenlijk irriteerde me dat. Heilig. Bleeeh. Zou het?

Zet uw onderwerp in een vraag

Irritatie, twijfel en nieuwsgierigheid zorgden ervoor dat ik besloot wat mijn onderwerp was. Dat zette ik in een vraag:  wie was Pa van der Steur nou echt? Dus het werd een biografie (leven en werk), en daarbij speurde ik naar nieuwe informatie.  Het boek verscheen en sommige Steurtjes werden boos omdat ik Pa niet zo heilig vond.

Nu uw onderwerp. Stel, u wilt over de familie schrijven. Probeer de vraagvorm eens uit. “Wat is mijn familiegeschiedenis?” Is dat de beste vraag? Het kan ook goed genoeg zijn om nu mee te werken, hoor.

U ziet meteen dat er nieuwe vragen ontstaan. Dat is altijd opwindend. Vragen leiden tot antwoorden, en antwoorden bevatten informatie. De vragen zijn:

  • Wie behoren er tot mijn familie? Welke mensen? Tellen huisdieren ook mee?
  • Ga ik zestien generaties terug?
  • Wat voor soort geschiedenis wil ik weten: jaartallen, feiten of wil ik de mensen als het ware leren kennen?

U ziet,  vragen, vragen, vragen. Zo komt u waar u wezen moet.

 

Waar moet ik beginnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *