encyclopedie Schrijf een boek en geen encyclopedie. Wat is het verschil? In een encyclopedie staat alles. Wanneer u het kleinste friemelfeitje mist, is de encycopedie meteen niks meer waard.  Nu zegt u braafjes: “Ja natuurlijk.” Maar zeg eens eerlijk: wilt u niet ook heel erg veel in uw boek stoppen?

Dat is moeilijk. En toch moet u die aandrang in bedwang zien te houden.

Wat is een boek?

Een boek is geen opsomming van feiten of een opstapeling van en-toen, en-toen, en-toen. Een boek is vrijwel altijd een verhaal met een zekere structuur:

  • een begin: de uitgangssituatie
  • een tussenstuk: daarin gebeurt er iets
  • een einde: de uitgangsituatie is veranderd

Beschrijft u bijvoorbeeld in uw boek een rondreis door uw keuken, dan staat alles aan het einde misschien nog waar het in het begin stond, maar u bent veranderd: u ontdekte dat u reden tot tevredenheid heeft, of dat het tijd is voor de grote schoonmaak, of u besluit nooit meer te koken. Dat is een boek: het heeft een verhaalelement.

Kiezen

Wat voor veel boekenschrijvers moeilijk is (zeg ik uit ervaring), is kiezen wat wel en niet in uw boek komt. U heeft een verhaal, u weet wat u wilt vertellen, maar u weet nog zo heel erg veel meer daarvan dat ook de moeite waard is. Dat is het encyclopedie-denken van “het moet er allemaal in”. Gaat niet werken. Een deel van uw schatkamer aan weetjes kunt u opbergen in een voorwoord, een nawoord, in bijlagen en in voetnoten, maar dan is de ruimte op. Maar: u kunt altijd een volgend boek schrijven. Of een mooie kleine uitgave voor erbij.

Hoe moet u kiezen? De theorie is simpel. U schrijft in een paar regels op waar uw boek over gaat: begin – tussenstuk – einde. Alles wat u in het boek wilt zetten, moet daaraan bijdragen. Het moet dus functioneel zijn.

Dus wèl de 78 theelepeltjes in de keukenla die toch ergens moesten liggen. Maar niet het decoratieve bord dat in de huiskamer hangt. De keuken, daar ging het om.

De praktijk van deze theorie vergt oefening, en dat zeg ik wederom uit eigen ervaring. Van elk boek dat ik schrijf, hou ik een map over waar ik op schrijf: “Nog iets mee doen.” En eigenlijk is dat best een rijk bezit.

Schrijf een boek en geen encyclopedie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *