Rijk worden met je eerste boek  Rijk worden met je eerste boek, kan dat? Ja, natuurlijk. Als er maar voldoende worden verkocht. En wanneer u een goed contract met de uitgever heeft gesloten. Ik spreek hier alleen over de traditionele uitgever.

Het is niet zo gek om te zeggen dat een auteur per verkocht exemplaar gemiddeld één euro overhoudt. Er zijn uitzonderingen, maar vanwege het overzicht en het houvast neem ik even die ene euro.

Nu gaan we rekenen.

De gemiddeld oplage van een boek is duizend tot vijftienhonderd exemplaren. Een gespecialiseerd werk kan een lagere oplage hebben. Een boek over het koningshuis heeft gemakkelijk een hogere oplage.

In dit voorbeeld verdient u dus maximaal vijftienduizend euro. Trek daarvan de inkomstenbelasting af, en u weet wat u overhoudt.

Bestsellers

Met honderduizend verkochte boeken, heeft u dus een ton verdiend. Zonder de belasting dus. Maar gaat het aantal verkochte boeken oplopen, dan is het goed even in uw contract te kijken. Daarin staan de afspraken tussen u en de uitgever over de uit te keren royalties. Die kennen meestal een ander percentage bij hogere oplages. Er zijn ook andere percentages voor ebooks en audio-books, voor opname in boekenclubs en allerlei andere constructies. Via vertalingen beginnen alle afspraken opnieuw te lopen. Het boek over Trump van Michael Wolff loopt zo goed, dat het Parool schreef dat hij nu vermoedelijk miljonair is.

Bijverdienen

Met een bestseller of een controversieel boek kunt u ook gemakkelijk een hoog tarief bedingen voor lezingen en soms ook televisie-optredens.  Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Wilt u op uw verjaardag Dan Brown een lezing laten houden, dan kost dat nogal wat.

Rijk

Maar hoe rijk is dat: rijk? Stel dat u die honderdduizend euro bruto verdient met uw eerste boek, dan heeft u een goed jaar. Wanneer u zuinig leeft, kunt  u nog een paar jaar ervan leven. Hopelijk schrijft u in die periode een boek dat weer zo goed verkoopt als het eerste.

Wilt u met uw eerste boek voor de rest van uw leven onder de pannen zijn, dan is dat rekenen:

  • wat heeft u voor inkomen per jaar nodig
  • hoeveel jaar ongeveer
  • hoeveel boeken moet u daarvoor verkopen

En dan de hamvraag: wat is dat boek dat in zulke hoge aantallen verkocht gaat worden?

Hopen

U kunt het een en ander uitrekenen. U kunt ook hopen op een wonder of het toeval, wat op hetzelfde neerkomt. Uw boek kan zo origineel of juist zo vertrouwd zijn, dat het wereldwijd aanslaat. Het gebeurt, van Harry Potter tot en met Vijftig tinten grijs. Het kàn dus.

Rijk worden met je eerste boek, kan dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *