vilan van de loo
Hierna was ik doctor in de letterkunde

Ik ben een ongelofelijk saaie vrouw.  Het enige dat ik wil is boeken lezen, boeken schrijven en andere mensen leren hoe ze een boek kunnen schrijven. Is dat nou altijd zo geweest?

Ja.

Erg, hè?

Als kind wilde ik schrijfster worden. Hoe het moest, wist ik niet. Wat het inhield evenmin. Maar ik duwde mijn leven in die richting.

Toen ik tien jaar was, begon ik een dagboek.  Dat was feitelijk het begin. Schrijven is iets wat je doet. Ik had een satijnen notitieboek van de toko. Op losse velletjes maak ik aantekeningen. Woorden op papier, of in de computer, ze blijven stromen.

In Leiden heb ik Nederlands gestudeerd (cum laude, 1993) en daarna kreeg ik de kans een boek te schrijven.

Toen ik mijn eerste boek af had, wist ik hoe het moest

Meer boeken

Dus ging ik verder. Bij elkaar heb ik een kleine dertig boeken geschreven, op mijn website staan ze allemaal, inclusief de handelsuitgave van mijn proefschrift. Het is leuk om dr in de letteren te zijn. Nu werk ik aan de biografie van  J.B. van Heutsz (1851-1924), ooit gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.  Hij is de meest omstreden militair uit de Nederlandse geschiedenis, dat vind ik interessant.  Het boek komt in 2020, het voelt als overmorgen. Hier en daar praat ik over Van Heutsz, er zijn nog veel mensen die via via iets weten.

<

De boekenschrijverij gaat door, als een trein, tjoektjoek, langzaam en zeker. Ik ben altijd op zoek naar verhalen die bewaard moeten worden. Misschien komt dat omdat ik het middelste kind was (drie meisjes). Die zijn vaak ondernemender.

Met elk boek schrijf ik weer een biografie. Een levensverhaal. Daar hou ik van. Van mensen of van bedrijven. Ik leer er ook veel door: want door een boek kan ik in een ander leven, een ander verhaal, logeren.  Zo leef ik breed. Op de Tong Tong Fair spreek ik over oorlog en opnieuw beginnen met ouderen uit Nederlands-Indië, mijn talkshow heet De Eerste Generatie Show.

De afgelopen tijd krijg ik vragen. Hoe doe je dat, een boek schrijven? Waar begin je? De een wil een levensverhaal schrijven, de ander heeft een passie, een derde een moeilijke ervaring waar anderen van kunnen leren en de volgende wil een boek schrijven met weer een andere reden.  Ik hoor soms bekentenissen over verlangens, maar ja dit en maar ja dat.

Op een gegeven moment viel het kwartje en dat bleef nog liggen ook. Toen kreeg ik een idee.

Idee= cursus

Via een online cursus kan ik mensen helpen hun boek te schrijven. Hoe meer boeken er zijn, hoe mooier de wereld is.

Ik werd er zelf blij van. Het past precies bij mij. Ik ben een huismus maar ik wil mijn kennis met anderen delen. Zo kan dat. Kijk eens bij het aanbod zelfstudie en het aanbod samenwerken. En toch wil ik dan soms mensen ontmoeten om te coachen. Dat 1 op 1 werken heeft zoiets gezelligs.

Nog meer over mij?  Ik ben dus schrijfster en ik leef van de pen. Ook ben ik onderzoekster, verbonden aan het KITLV als affiliated fellow. En ik ben gastonderzoeker bij Museum Bronbeek, in het kader van mijn onderzoek naar Van Heutsz.

Ik woon in een kleine bovenwoning tjokvol boeken en met inmiddels minder meubilair dan ooit. Op de bank slaapt Bertje, mijn grote huiskater. Bert en ik hebben geen tv.  We zijn online, en Bert heeft meer Facebookvrienden dan ik. Op youtube kijk ik graag naar zombie-films, tot ik er bang van word. Het allerliefste eet ik appels. Het is mijn ideaal een nuttig en rustig leven te leiden.

Misschien klinkt dit saai (ik word een beetje defensief, geloof ik) maar ik vind het zo fijn, en gezellig samen met Bert tussen de boeken.

Mijn leven gaat over boeken schrijven. Waar wilt u een boek over schrijven?

* = invullen