foutloos Nederlands    Over foutloos Nederlands en wat daar mis mee is. Heel lang dacht ik dat ik alleen schrijfster kon worden als ik zonder fouten schreef.  Want nou ja, als ik de taal niet eens beheerste, wat kon er dan verder nog van me verwacht worden? Dat geloofde ik echt. Toen.

Foutloos Nederlands is alleen dat: een korter of langer stukje in de Nederlandse taal zonder dat er een enkele fout in zit.

Fouten zeggen niks

Serieus echt waar niet. Tegenwoordig kan een robot honderd zinnen achter elkaar maken in elke taal. En meer ook. Dus zo’n robot heeft zo een boek vol. Maar leeft zo’n boek, zit er een ziel in? Dat niet. Een mens voelt zoiets. Een robot niet.

De emotie zegt alles

Waar het om gaat in een boek, dat is gevoel. De menselijke ervaring die het verhaal aan de lezers overbrengt. Dat boeit meteen, en hoe openhartiger iemand durft te zijn, hoe boeiender zijn of haar verhaal is. Dat merk je goed wanneer er zo’n oude Jordanees aan het woord komt, die in plat Amsterdams het een en ander uit de doeken doet. Dan hangen we aan zijn of haar lippen en niemand die iets zegt over grammatica.  Die kracht zit ook in de levensliederen. Emotie. Gevoel. Echte ervaringen. Tante Leen, Johnny Jordaan, Zwarte Riek en al die anderen- op YouTube zijn ze te vinden. Mooi of niet is een kwestie van smaak, wat weer iets anders is.

Schrijven

Dus ik bedoel, wanneer u een boek wilt schrijven, ga dan niet zitten mooischrijven. Of halverwege elke zin denken, hoe schrijf je dat ook alweer. Dan gaat het tempo er meteen uit, en het plezier ook. En voordat u het weet, zit u vast. (Daarvoor heb ik nu een supersnelle training: Vastgelopen? Snel weer op weg)

Begin met schrijven en schrijf door. Gewoon, zoals het in u opkomt. Fouten kunt u er later altijd uithalen of dat door iemand anders laten doen. U heeft het verhaal. En het gevoel voor het verhaal.

PS Ja, ik maak ook fouten, dat wilt u niet weten. Als ik moe ben, schrijf ik nog paard met dt. Dan staat er paardt.

 

 

Over foutloos Nederlands en wat daar mis mee is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *