leren we van het verleden
mijn overgrootmoeder

Leren we van het verleden? Ik hoop het. Het is een van de redenen waarom ik boeken schrijf.  Bewaren wat er geweest is. Niet het wiel opnieuw uitvinden. Fouten van vroeger vermijden.

Dus toen ik met deze cursussen begon, dacht ik: het is alleen voor mensen met levenservaring. Die hebben een verhaal waar de nieuwe generaties wat aan kunnen hebben.

Aan uw verhaal kunnen de nieuwe generaties wat hebben

Waarom denk ik dat? Nou,  het ligt voor de hand.

  • Wat doe je als het leven tegenzit en er is geen therapie beschikbaar?
  • Hoe maak je vrienden zonder internet?
  • Waar zoek je iets op als er geen computers zijn?
  • Hoe werken normen en waarden in het dagelijks leven?
  • Kun je ook de weg vinden zonder tom-tom?

Vooral de jaren na de oorlog zijn leerzaam. In die tijd zit er nog volop oorlog in de maatschappij, maar alles en iedereen moest opbouwen en meedoen en zijn of haar plaats kennen en zijn of haar kop dichthouden, pardon voor het taalgebruik.

Maar hoe ging dat dan in het werk?

In de wereld voor het internet konden mensen veel meer zelf

Dat is een van de ontdekkingen: mensen konden zonder internet elkaar vinden of iets leren.  Viel de electriciteit uit, dan wisten ze wat ze moesten doen.

En dat soort lessen maakt het verleden leerzaam en leuk voor de generaties na ons. Ik heb het niet over de grote lessen van het type ‘… en daardoor zal er nooit meer oorlog zijn.’  Dat is me te groot. Het gaat me om leren hoe je moet leven.  Hoe je het beste door de dag komt. Hoe je plannen maakt voor een toekomst, en hoe je contacten met anderen zijn. Omgaan met moeilijkheden. Normen en waarden, daar zijn ze weer.

Daarom ben ik zo verslingerd aan levensverhalen. Ik leer er veel van, ook en vooral als het om mijn eigen familie gaat. Toen ik hoorde dat een overgrootmoederin de na-oorlogse tijd een vliegtuigwrak kocht, moest ik daar erg van lachen. Zij had een tuin. Ik niet. Wie weet wat ik anders die dag op Ebay had gekocht.

Leren we van het verleden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *