Tellen is gemakkelijk. Men neme desnoods een telraam of  eh… een rekenmachine.  Woorden tellen voor een boek is weer iets anders. Het is handig. En het is een kunstje, een buitengewoon nuttig kunstje.

Veel mensen die aan een boek beginnen, denken dat het iets is van: je gaat zitten en je schrijft, en dat dan een aantal dagen en daarna is het boek af.  Een boek schrijven gaat vanzelf. Erbij nadenken hoeft niet.

Maar wat weten degenen met levenservaring?

Overzicht geeft inzicht.

Neem een boek in de hand dat u aanspreekt en waarvan u denkt: “Zoiets wil ik eigenlijk schrijven.”  Ongeveer is goed genoeg.  U heeft een voorbeeldboek. Dat is belangrijk.

Nu gaat u tellen:

  • hoeveel woorden staan op een regel (neem het gemiddelde van tien regels)
  • hoeveel pagina’s zitten er in een hoofdstuk
  • hoeveel hoofdstukken zitten er in het boek

Wanneer u hier een lijstje van maakt, ziet dat er zo uit:

  • aantal woorden van het hele manuscript: …
  • aantal woorden per hoofdstuk: …
  • aantal woorden per pagina: …
  • aantal woorden per regel:

Nu heeft u een technisch idee van het boek dat u wilt schrijven.  Hopelijk stelt dat gerust. Een boek schrijven klinkt zo groot, maar het komt in feite neer op een X aantal pagina’s schrijven van een X aantal woorden. Meestal telt een pagina zo’n 400-500 woorden. Zelf tellen geeft er greep op. U hakt het in kleine stukjes. Dan is het te doen.

Met kleine stappen komt u ook vooruit

Kijkt u eens naar een document in uw computer. Daar kunt u heel wat gemakkelijker uitrekenen wat uw gemiddelde aantal woorden per pagina is. Dan weet u of u evenveel, meer of minder woorden moet schrijven als er in uw voorbeeldboek staan.

Voelt u de moed in de schoenen zinken? Neem dan ogenblikkelijk een ander voorbeeldboek. Iets kleiners en dunners. Iets waarvan u denkt, o ja, nee, maar dit kan ik best.  Met tweehonderd woorden op een pagina lukt het ook. Honderd ook. Twee woorden is poëzie. Oók mooi.

 

Kunt u al woorden tellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *