Schrijven over de ex kan heerlijk zijn, vooral wanneer er hier of daar nog een klein wrokje in u huist. Nu kunt u het lekker op papier zetten. Alles. Zonder tegenspraak. Eindelijk.

Schrijven over uw ex is een ding.
Het publiceren is iets anders.

Daar kunt u moreel en juridisch door in de problemen komen. Het gaat dan niet alleen om uw ex, maar om iedereen die eventueel kan protesteren tegen de aanwezigheid in uw boek. Kennissen, vrienden of familieleden – maakt niet uit wie. Schrijven over iemand is hetzelfde als iemand fotograferen, dat kan ook niet onbegrensd.

Er zijn twee factoren waarmee u rekening wilt houden:

  1. een ander heeft recht op privacy
  2. de ander kan vinden dat er smaad is en dus u aanklagen

Dat zijn best serieuze factoren. Maar wanneer u nou zo’n zin hebt eens alles op papier te zetten, dan zeg ik: vooral doen. Dat kan enorm opluchten en vervolgens voor innerlijke ruimte en rust. Schrijven. Daarna in een doos doen, op de doos noteren wat er in zit en dan ergens uit uw zicht opbergen. Niet publiceren. Niet doen.

Wilt u beslist “er iets mee doen”, dan moet u uw verhaal zodanig bewerken, dat het voor de meeste lezers niet duidelijk is om wie en wat het gaat. U weet het, enkele ingewijden, verder niemand.

Wat kunt u doen:

  • namen veranderen
  • jaartallen aanpassen
  • m/v verwisselen
  • een ander personage erbij verzinnen
  • de eigenschappen van de ex verdelen over twee personages
  • duidelijk onder de titel het woord “roman” zetten
  • voor de superzekerheid neemt u voorin een passage op waarin u verklaart dat alle personages door u bedacht zijn en niet aan de werkelijkheid ontleend en dat elke gelijkenis toeval is.

Ja, met die laatste opmerking bent u al op de rand van de waarheid. Misschien wel erover.  En dan nog is het oppassen wat u schrijft over anderen. Maar met een beetje creativiteit lukt het u best om het verhaal vast te houden, zonder de personen erbij te betrekken. Daar gaat het u om.

Kan ik over mijn ex schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *