kan iedereen een boek schrijvenKan iedereen een boek schrijven? In principe wel, maar er zijn risicogroepen, daar zitten mensen in van wie je denkt: als dat maar goed gaat.  Eerste fase: optimisme en enthousiasme. Prrrrima. Alles gaat fantastisch.

En dan opeens BENG. Niks lukt meer. Misschien morgen. Nee, overmorgen. Of na de vakantie. Beter na de kerst.  In januari begin ik.

Zit u in een risicogroep?

1 Ja, want u bent gewend korte of langere stukken te schrijven

Lekker, snel resultaat. Maar een boek vraagt om uitgesteld snel resultaat. Vergelijk het met afvallen: u moet het genoegen van de korte termijn (taart) opgeven voor het genoegen van de lange termijn (slank zijn).

Oplossing:  verdeel uw boek als de wiedeweerga in hoofdstukken, die weer in paragrafen en die in blokjes van een bepaald aantal woorden. Daarvan maakt u weer een afstreepschema. Extra leuk en belonend: een blokje tekenen en dat volkleuren. Koop hier speciale stiften voor die u helemaal nergens anders voor gebruikt.

2 Ja, want u krijgt altijd complimenten dat u zo leuk kunt schrijven

Fijn hoor, complimenten.  Vervolgens denkt u dat schrijven iets is van alleen maar te gaan zitten en dan stroomt het wel. Ja, tot de kraan dicht gaat. Of tot u iemand inschakelt als coach (ik denk niet eens aan mezelf hier) en die maakt liefdevol en kritisch opmerkingen hoe het beter kan. Dan heeft u opeens een nieuw zelfbeeld nodig, waarin u bereid bent te leren. Oplossing: zeg dat even tegen die coach. Dan komt er ruimte voor emoties.

Dat zijn de twee grootste groepen.

Wie maken de meeste kans een boek te schrijven, ik bedoel een boek te beginnen en af te maken?

Nou niet gaan lachen.

Mensen die slecht Nederlands schrijven en zich daar onzeker over voelen. Mensen die door hun omgeving daardoor gek worden gevonden. (“Jij? Een boek schrijven?”) Mensen die van binnen een verlangen voelen dat pijn doet, en die niet dood willen gaan voordat het verlangen een boek is. Als het moeilijk is, werk je harder.

Kan iedereen een boek schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *