kleine huis op de prairie   “Is mijn verhaal een boek waard?” Dat is zo ongeveer de vraag die ik de laatste tijd het meeste hoor. Daar zit een andere vraag in: “Ik ben bang dat mijn verhaal niets voorstelt.”

Ik hoor beide vragen. En ik geef geen antwoord, maar ik stel een tegenvraag: “Waar wilt u over schrijven?”  En dan komt er altijd een geweldig antwoord waarvan ik denk: ga alstublieft een boek schrijven.

Hoe weet u of uw verhaal een boek waard is?

Let u eens op de volgende onderwerpen:

  • Een ingrijpende gebeurtenis: droevig of vrolijk, biedt hiermee anderen herkenning en soms ook troost. “Ik ben dus de enige niet.” Dat is heel wat waard, hoor. Een buitengewone ellendige rotscheiding kan anderen weer opmonteren: “Zo erg was het bij mij tenminste niet.”
  • Uw liefde voor een huisdier. Dat is feel good. Daar weet ik alles van.
  • Een voorbije tijd, die haast vergeten is. Misschien bent u boerenknecht geweest in de periode voor de grote technologie toesloeg. Als geen ander kunt u het dagelijks leven beschrijven. Dankzij u blijft die wereld bewaard en toegankelijk.
  • Een gelukkig gezinsleven dat alleen kleine problemen kende die ook nog opgelost werden. Niet interessant? Denk aan Het Kleine Huis op de Prairie, daar keken miljoenen mensen naar. (ik ook) Of aan The Waltons.  (Keek ik ook naar)
  • Uw loopbaan in het leger, leren omgaan met bevelen en ze zelf geven.
  • Uw verblijf in het buitenland: andere culturen kunnen soms heel anders zijn.

Ja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Het komt feitelijk op hetzelfde neer: de menselijke ervaring. Die maakt een boek interessant.  Zonder de menselijke ervaring schrijft u saai vergaderproza van opsommingen. Dat is alleen leuk voor vergaderingen.

In uw boek vertelt u dus:

  • over uw ervaringen: wat er gebeurde, wat het met u deed (emoties) en hoe u zich erna voelde (alweer emoties). Elke ervaring verandert mensen. Dat is er ook zo interessant aan.
  • u heeft dus: vooraf – ervaring – erna

Elk interessant boek draait om de menselijke ervaring.

Ik hoop dat u zich nu wat optimistischer voelt. Wanneer u nog twijfelt, mailt u mij dan even.

Is mijn verhaal wel een boek waard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *