Is mijn boek goed genoeg?Is mijn boek goed genoeg? Dat is een belangrijke vraag, die een eerlijk antwoord verdient. Daar gaat een andere vraag aan vooraf: goed genoeg voor wat?

Misschien denkt u aan een uitgever. Of aan een bestseller. Of eenvoudig, of de kwaliteit van wat u schrijft goed genoeg is om door een ander gelezen te worden.

Ik herhaal de vraag. Goed genoeg voor wat?

Goed genoeg voor een uitgever

Of een uitgever uw boek accepteert, hangt af van meerdere factoren. Uw boek kan geweldig zijn, en toch krijgt u een weigering. Of uw boek is slecht, en u ontvangt met kerende post een contract. Als het niet alleen aan kwaliteit ligt, waar ligt het dan wel aan? Bijvoorbeeld:

  • het onderwerp. Bezit u de geheime liefdesbrieven die Johan Cruyff en Neeskens aan elkaar schreven, dan kan uw inleiding beroerd zijn, maar bij de uitgever scoort u.
  • de tijd. Vijftig tinten grijs arriveerde op het moment dat vrouwen massaal verlangden naar overgave en toch de controle behouden. Het boek bood dit als leeservaring. Zou het nu verschijnen met de #metoo discussie, dan had het geen schijn van kans.
  • digitaal kapitaal. Heeft u op Facebook twaalfduizend actieve fans, dan is het voor de uitgever aantrekkelijk met u te werken.

In het algemeen geldt: lever een manuscript aan in correct Nederlands bij een uitgever die boeken uitgeeft die met het uwe te vergelijken zijn. Informeer vooraf naar de procedure.

Goed genoeg voor een bestseller

Inzetten op een beststeller is prima, op zich. Het betekent dat u niet zozeer op kwaliteit moet letten, maar wel op andere factoren:

  • is er voor uw boek een groot publiek, zijn er vergelijkbare bestsellers? Natuurlijk kunt u idealist zijn (“juist het originele van mijn boek zal aanslaan”) of koppig (“ik verander geen letter”), maar met een pragmatische instelling komt u hier het verste. Neem de tien bestsellers uit het genre van uw boek en vergelijk ze. Wat zijn de belangrijkste punten van overeenkomst, op welke punten worden ze geroemd door recensenten en op lezerswebsites als Amazon.com? Daar zit uw werk.
  • hoe komt uw boek bij dat grote publiek? Denk creatief.  Er is meer dan de traditionele uitgever. Overweeg zelf uitgeven, samenwerken met partijen buiten de boekenwereld, verkoop iets anders en geef uw boek daarbij cadeau.

Goed genoeg om gelezen te worden?

Hier is pas de vraag naar kwaliteit van toepassing, en hier is die ook het moeilijkste te beantwoorden. De literaire ervaring is vaak persoonlijk. Laat uw werk door verschillende mensen lezen, maar kies ze met zorg en aandacht. U wilt meer dan een “leuk”, u wilt  constructief commentaar, een uitwisseling van gedachten en een beetje liefde. En daarmee vraagt u het meeste, maar dat mag, want u heeft het meeste te bieden.

Luister naar dit artikel

Is mijn boek goed genoeg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *