inspiratie   Inspiratie is pure brandstof bij het schrijven. Wie inspiratie heeft, schrijft lekker door.  Dat kan ook zonder, hoor.  U kunt ook met uzelf afspreken dat u elke ochtend tussen 7 en 8 uur tweehonderd woorden schrijft. Maar er is een vorm van inspiratie, die u hoe dan ook moet vasthouden.

Met beide handen.

Dat is de inspiratie van het waarom.

U wilt een boek schrijven of u bent ermee bezig, en daarvoor heeft u een reden. Die voelde u kort voordat u besloot te schrijven. Wanneer u weer daaraan denkt, ervaart u van alles:

  • warmte
  • u krijgt een rood hoofd
  • er gaat een steek van vreugde door uw hart
  • het is net of alles om u heen vervaagt
  • u houdt uw adem in

De laatste keer dat ik dit had, was toen ik brieven van Van Heutsz las. Ik zat aan een tafeltje in het Nationaal Archief, nam het eerste vel in mijn handen en al na enkele regels lezen voelde ik me aangenaam raar worden. Want ik begreep: dit is een andere Van Heutsz dan die nu bekend is. In zijn brieven trof ik een intelligente en geestige man aan. En ik besloot: deze man moet gekend worden. Dat was mijn reden om aan zijn biografie te gaan werken. U heeft ook zo’n reden en zo’n moment.

Het betekent een diepere motiviatie om te schrijven. Veel meer dan “gewoon, leuk, een hobby”.  Dat diepere zit in de emotie van willen, verlangen en innerlijk moeten. In wat u voelde, kort voordat u besloot te schrijven.

Deze diepe motivatie om een boek te schrijven, is de inspiratie. Het is belangrijk dat gevoel te bewaren, voordat het afslijt door het dagelijks leven of verdrongen wordt door een vakantie of door zorgen voor morgen. Hoe bewaart u uw inspiratie?

  • schrijf uw motivatie voor het boek schrijven op, bij voorkeur met de hand. Dan zit het meteen in een ander deel van uw hersenen gegrift.
  • bewaar het in een apart documentje in de computer.
  • verwerk het belangrijkste trefwoord in een paswoord dat u elke dag gebruikt
  • zet een foto op uw werktafel die u naar het moment van inspiratie terugvoert

De meeste mensen die schrijven, hebben sterke en zwakke momenten.Als het niet meer lukt, wanneer u denkt dat u vast zit, of u wilt bij nader inzien liever een simpele hobby, dan komt u met uw bewaarde inspiratie weer op het rechte schrijfpad.  En zo komt dat boek af.

Hou de inspiratie met beide handen vast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *