Vroeger was het idee van een boek eenvoudig. Men leverde een manuscript  in bij de uitgeverij en daar maakten ze er een boek van. Nu kunt u dat ook. Als u wilt. En als u durft. En ook, als u niet te beroerd bent om uw handen flink te laten wapperen.

Een boek in eigen beheer uitgeven kost tijd en geld

En geduld

Want in eigen beheer betekent: u heeft het beheer over het proces van manuscript naar boek. Het woord beheer wil zeggen: u doet alles. Kunt u iets niet, dan zorgt u dat een ander het doet. Wat is dat: “alles”?

  • redactie van het manuscript: zodat Henk in het eerste hoofdstuk Henk heet en in het laatste hoofdstuk niet opeens Wim
  • eindredactie: zo mogelijk volmaakt Nederlands. Er zijn mensen met een haviksoog, die zien elke dubbele spatie
  • vormgeving: een boek heeft een omslag, een pagina heeft een indeling, er zijn lettertypes en soorten papier, en dat alles moet bij elkaar passen
  • drukken: grote oplages, kleine oplages, drukkers in Nederland of in China, of toch maar printing on demand? Ja, daar moet je de weg in weten

Dit is in het kort. U geeft een boek in eigen beheer uit, zoals u ook in eigen beheer een brood kunt bakken. Maar daarmee bent u nog geen bakker of uitgever. Dat hoeft ook helemaal niet. Leuk, hè? Iedereen mag een boek maken of laten maken.

Het kost ook geld

U betaalt mensen voor hun werk, zoals de eindredactie. En de drukker doet het werk niet gratis. Daar moet u wel rekening mee houden. Misschien verdient u een deel terug door boeken te verkopen. Anders heeft u gewoon een hobby die geld kost en waardoor u een gelukkiger mens bent. Dat is ook wat waard.

En dan het geduld

Bepaal voor uzelf wanneer het boek een boek moet zijn en tel er een paar maanden bij op, die zijn voor uw gemoedsrust. Want andere mensen werken nooit zo snel als u zou willen, u heeft een dagje hoofdpijn of u bent drie weken verliefd, en dan is er alweer vertraging.

Maar eens heeft u dat boek in handen en dan is alles weer goed.

 

Hoe moet ik in eigen beheer uitgeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *