hoe schrijf ik een boek

“Ik zit vast,” zei mijn vriend B. (80+) somber. Hij had  een paar hoofdstukken over zijn leven geschreven en opeens hield het op. Hoe moest hij verder. Het ging net zo lekker. En nou dit. Dus hij belde mij.

Ik zei: “Je zit niet vast, B. Toen in de oorlog zat je vast, weet je nog?”

B. moest lachen. En ik zei: “Nou gaan we even praten.”

Want ja, lachen is leuk maar daarmee schrijft niemand een boek. B. niet en ik ook al niet. Van het ene moment op het andere geen letter meer kunnen bedenken, dat is beroerd hoor.

Vastlopen is zitten en naar het scherm kijken

Opstaan, weglopen en terugkomen en denken, eerst even dit of dat doen. Uitstelgedrag.

Het is ook voelen: ik kan het niet. Dat gevoel is een symptoom, dus niet de waarheid. Dat zeg ik er alvast even bij. Dus u moet zichzelf niet in de kreukels gooien door te denken dat u een writers block heeft. Welnee. U zit alleen even vast. Dus het is een kwestie van los raken.

Wat werkt is, een duidelijke vraag formuleren

Dus niet gaan mopperen van: Hoe kan het dat ik vast zit, ik het ging net zo lekker, wat moet dat? Maar vraag bijvoorbeeld aan uzelf:

  • Waar begon mijn gevoel van vastlopen?
  • Wanneer zag ik het niet meer zitten?
  • Wat dacht ik net voordat ik dat zinkende gevoel in mijn maag voelde?

Probeer dat moment zo goed mogelijk terug te halen. Denk aan: waar u toen aan werkte, of er thuis iets gebeurde dat ontmoedigend voor u was, kreeg u het moeilijk om wat er een paar hoofdstukken verderop zou gebeuren?

(Misschien gaat uw hoofpersoon dan dood, en dat wilt u liever niet. Maar ja, het is wel zo. Dan helpt het om iets te printen over de geboorte of de eerste levensjaren. Zo is uw hoofdpersoon er weer.)

(Misschien breekt de oorlog twee hoofdstukken verderop uit, en daar kunt u eigenlijk helemaal niet zo goed tegen. Deel dan de moeilijke hoofdstukken op in kleinere stukken en schrijf naar emotionele draagkracht)

Wanneer u de oorzaak weet, bent u al voor de helft los. Nu komt de andere helft, van helemaal los raken en dan weer verder kunnen werken.Daarvoor heeft u een nieuwe vraag nodig.

Een goede vraag helpt los te komen

Bijvoorbeeld:

  • Hoe kan ik het beste verder met het boek?
  • Wat is het belangrijkste dat ik nu met het boek kan doen?
  • Hoe kan ik het probleem het beste oplossen?

U ziet: het zijn geen ja/nee-vragen. Vooral hoe-vragen zetten uw hersenen aan het werk. Zo gaat dat. De hersenen willen antwoorden produceren, en ze gaan leveren. Hou uw notitieboekje klaar. Een goed aanmoedigingsvraagje voor de hersenen is: “Hoe moet het nou echt?”

Zo komt u los. Eerst dat vastlopen reconstrueren. Daarna het losraken in werking zetten. En dan schrijft u weer verder. alsof er niets aan de hand was.

En ja, dat heb ik allemaal tegen B. gezegd, en meer ook want we kennen elkaar al langer. Dus B. schrijft weer door. Daar voel ik me stiekum toch trots op.

Hoe kom ik los als ik vast zit?

Eén gedachte over “Hoe kom ik los als ik vast zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *