illustraties   Hoe kom ik aan illustraties voor mijn boek?  Goede vraag. Daar gaat een andere vraag aan vooraf en die is: moeten er wel illustraties in uw boek?

Er zijn miljoenen pockets op de wereld bestaande uit eenvoudig papier, zwarte letters en een simpel kaftje. Variatie: omslag in kleur. Dat zijn boeken met inhoud. Een verhaal, een geschiedenis, een reisverslag, noem het maar op, altijd: inhoud.  Zo’n boek kan zonder illustraties. Mag wel erbij. Hoeft niet.

Een boek met inhoud heeft geen illustraties nodig.

Nu dat andere dat u moet bedenken: wat zijn illustraties?

  • foto’s
  • tekeningen
  • overname van ander beeldmateriaal

Beeld kost geld, tenzij het aangegeven is dat het niet zo is, of u het beeld zelf maakte. Wanneer u met uw hoofd op een foto staat,  is dat wel uw hoofd, maar die foto is het werk van de fotograaf. Publiceert u die foto, dan is de fotograaf gerechtigd u een factuur te zenden. Dacht u koppig “het is toch mijn hoofd” en vroeg u geen toestemming, dan kan de fotograaf die factuur verdubbelen of eisen dat uw boek uit de handel wordt genomen of alletwee. Dat wilt u niet meemaken, hoor.

Er zijn ook gratis illustraties:

  • foto’s die uzelf maakte, maar pas op met foto’s van personen. Werk met een eenvoudig formulier waarop ze schriftelijk toestemming geven. Per mail is ook goed. Iedereen kan gaan zeuren. Ook geen foto’s van kunstwerken maken, dan schendt u een zeker auteursrecht. Voorbeeld. U maakt een boek over Geluk in Nederland. Op de cover staat uw neefje die lachend zijn glas bier naar u opheft. Proost. Wat gebeurt er, uw boek slaat aan in China en de eerste tweehonderdduizend zijn al verkocht. Dan ontvangt u een brief van een advocaat. Neefje eist schadevergoeding wegems gederfde inkomsten want hij wilde nou net in China iets opbouwen en dat kan niet als prins Pils de tweede.
  • websites zoals Pixaby.com  en  Wikimedia Commons:  let hierbij ook op de eventuele plicht om de auteur te vermelden.  Google op : “gratis beeld”  of ” free pictures”.

Om ongelukken te voorkomen, zeg ik voor de zekerheid luid en duidelijk:

Omdat iets op internet staat, is het nog niet gratis.

Voorzichtig aan dus met overnemen. Altijd even kijken naar de voorwaarden.

Hoe kom ik aan illustraties voor mijn boek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *