talent Talent is overschat. Gewoon aan de slag gaan is beter. Iedereen denkt dat een boek vanzelf ontstaat. Zitten en dan stromen de woorden vanzelf. Na een tijdje stromen is het boek af. Presto! Ja, talent hè?

Nou, nee.

De vraag: hoe kom ik aan het talent om een boek te schrijven is eigenlijk een andere vraag:

Heb je talent nodig om een boek te schrijven?

Wederom zeg ik: nou, nee. Het kan best zonder. Voor een boek schrijven is vooral nodig:

  • een onderwerp waar u voor voelt
  • tijd
  • kennis van de techniek

De eerste en de tweede categorie kunt u zelf verzorgen, de derde categorie leert u van mij. Over dat talent wil ik nog meer zeggen. Wanneer u graag een boek zou schrijven, dan heeft u een gezond idee nodig over die hele boekschrijverij.  U moet het niet groter gaan maken dan het is. Dan loopt u het risico op negatieve gedachten. Denk positief, daar komt u verder mee.

  • Negatief: ik moet talent hebben anders lukt het nooit
  • Positief: het is een kwestie van doen

Het is een kwestie van doen

Ik zit elke dag aan mijn werktafel en zo heb ik heel wat boeken bij elkaar gepend. Heb ik talent? Mwah. Kan best dat ik nul talent heb. Of nul komma één. Wat ik altijd doe is: doorgaan, tijd maken, blijven leren.

Ik schrijf een boek omdat ik een onderwerp heb waar ik voor voel. Nu ben ik razend nieuwsgierig naar Van Heutsz als mens en als militair. Hoe kwam hij zo ver, hoe zat het tussen hem en zijn broers, waar haalde hij de wijsheid vandaan om als onderkoning van Indië te functioneren? Dat soort vragen kwellen me. En in de oude archieven waar de antwoorden liggen, pieker ik geen seconde of ik talent heb. Ik ben gewoon bezig. Aan het doen.

Wat ik kan, kunt u ook. Met uw eigen boek.

Hoe kom ik aan het talent om een boek te schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *