hoe kom ik aan een uitgever Hoe kom ik aan een uitgever? Dat is een vraag die veel boekenschrijvers kwelt. Er gaan beklemmende verhalen rond over afwijzingen. Het goede nieuws is: een uitgever is ook op zoek naar u.

Het is net als in de liefde. U moet elkaar treffen. Er is een klik nodig, een goed gesprek en een gedeeld idee van de toekomst. Dan lukt het.

Neem initiatief

U gaat natuurlijk niet passief afwachten tot het geluk u gevonden heeft. Dat kan best tien jaar duren. Dat is lang. Het is veel beter om initiatief te nemen. En dan begint u bij het begin.

Boekwinkel

U gaat naar de boekwinkel, nee niet online, naar de echte fysieke plaatselijke boekwinkel. Daar koopt u uit sympathie iets kleins. Ook doet u waar u voor gekomen bent. Onderzoek. U zoekt boeken die een beetje op het uwe lijken. Hetzelfde genre. Schrijft u reisverslagen, wilt u over de oorlog publiceren of heeft u een superactueel maatschappelijk vraagstuk? Er zijn uitgeverijen die zoiets in hun fonds hebben. U ziet die boeken liggen. Noteer de naam van de uitgeverij en spoed u naar huis.

Onderzoek

Nu begint uw online onderzoek. Wat gaat u doen?

1 Zoek op Linkedin naar informatie over de uitgever en de mensen die er werken. Misschien kent u er wel iemand. Of via -via-via. Dan kunt u vragen: of het zinvol zou zijn een manuscript ofwel boekvoorstel voor te leggen.

2 Bezoek de website van de uitgeverij. Wat is hun protocol voor het toezenden van manuscripten? Volg dat nauwgezet. Ga geen gekke dingen doen zoals willen opvallen en alles aanleveren op knalgeel papier. Of indien u digitaal werkt, met veel plaatjes. Daar krijgt een uitgever hoofdpijn van. U doet wat er gezegd wordt en niet meer of minder.

Boekvoorstel

Zonet zei ik: boekvoorstel. Dat is iets anders dan een volledig manuscript. Soms heeft een uitgeverij ook belangstelling om dat te lezen. Het boekvoorstel bestaat uit:

  • een inhoudsopgave
  • een indicatie van het aantal woorden
  • een of meerdere hoofdstukken
  • een omschrijving van de vermoedelijke lezersgroep
  • iets over uzelf als auteur

Nooit doen

Wat u in ieder geval nooit doet, is:

  • bellen of het manuscript is aangekomen
  • bellen of ze het al gelezen hebben
  • bellen of ze het nu al gelezen hebben
  • bellen dat ze het best mogen zeggen als ze het niks vinden
  • bellen dat u ze onbeschoft vindt omdat u zo lang wacht op antwoord en het is zo’n goed boek

Heus, het gebeurt. U kunt beter waardig wachten en intussen een ander boek schrijven. Adem in, adem uit.

Hoe kom ik aan een uitgever?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *