hoe dik  Hoe dik moet een boek zijn? Die vraag komt meestal van mensen die wel wat hebben opgeschreven, niets erbij weten te pennen en dan denken: zou dit genoeg zijn voor een boek?

Dat zijn dus twee verschillende zaken:

Wat u geschreven heeft
De dikte van een boek

 

Wat u geschreven heeft

Stel, u heeft tien pagina’s geschreven en al gaat u op uw hoofd staan, er komt geen woord meer extra bij. Van die tien pagina’s wilt u een boek maken. Veel is het niet.

Stel, u heeft het omgekeerde probleem. U heeft zich nog ingehouden, maar over de duizend velletjes bent u zeker weten en  u overweegt dit te noemen: Eerste Deel. Zou een boek ook te dik kunnen zijn?

Alle manuscripten tussen deze twee uitersten kunnen moeiteloos naar een uitgever, waar het omvang betreft. Nu de andere twee.

De dikte van een boek

Het aantal woorden of pagina’s van uw manuscript is slechts één factor voor het uiteindelijke resultaat dat we boek noemen. Werkt u met een uitgever, dan zal deze een boek willen verkopen. Mensen kopen een boek om verschillende redenen. Soms om te lezen. Soms omdat het zo fraai ligt op de koffietafel. “Zo interessant, en dit is nog maar het eerste deel.”  Dus duizend pagina’s is meteen een genre.

Wanneer u in de boekwinkel gaat kijken, ziet u dat de meeste boeken tussen de 100 en 300 boekpagina’s tellen. Een boekpagina is iets anders dan een geschreven pagina. Het verschil zit onder meer in:

  • de dikte van het papier waarop de tekst wordt gedrukt. Vergelijk in gedachten tien boekpagina’s van velletjes printpapier of van karton. Het ene boek is dikker dan het andere.
  • de grootte van de letter waarin de tekst wordt gedrukt. Denk aan die hele kleine letters van oude Bijbels en denk nu aan Grote Letter boeken. Zo, dat scheelt.
  • de marge tussen de randen van het boek en de tekst. Neem nu die fraaie artistieke boekpagina’s met op het midden een vierkant blokke tekst. Oogt artistiek. En met weinig woorden op een pagina heb je heel wat pagina’s erbij nodig.

Hoe dik dus?

Een boek van tien geschreven pagina’s kan best. Kartonnig papier, grote letter, veel marge.
Die duizend pagina’s in kleine letter en dundrukpapier.

Maar het beste is: zo’n 150 pagina’s geschreven tekst, in lettergrootte 12. Met enige illustraties levert dat een gemiddeld boek op. En gemiddeld is goed. Dat ziet het eruit als een normaal echt boek.

Hoe dik moet een boek zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *