kerstdepressie  De een is gelukkig in december, de ander niet. Gelukkige mensen hebben genoeg aan zichzelf maar ongelukkige mensen hebben in december een rijkdom aan indrukken, gevoelens en gedachten. Het nut ervan is groot. U kunt hiermee uw vaardigheden om te schrijven vergroten.

Want wat is schrijven?

Niet alleen mooie woorden kennen en grammaticaal juiste zinnen formuleren. Of weten waar een hoofdstuk dient te eindigen dan wel te beginnen.

Schrijven is ook: lezers bereiken. Een verhaal overbrengen. Iets geven aan inspiratie of inzicht. Dat kunt u meestal niet als u zeventien bent en altijd in hotel Mama logeert waar u elke dag wakker wordt door het gezang van roodborstjes. Geluk is mooi, maar ’t leidt nergens toe.

Levenservaring

Hoe meer levenservaring u bezit, des te beter zult u uw lezers kunnen bereiken. Voor levenservaring geldt:

  • iets meemaken
  • het verwerken, in de zin van de betekenis ervan begrijpen
  • het onthouden en kunnen verwoorden

Wanneer u iets meemaakt dat moeilijk of ellendig is, in wat voor gradatie ook, dan hoop ik dat u dit voor uzelf opschrijft. Eerst in de volle emotie, om van u af te schrijven. Daarna in de fase van bezinning op die emotie de gedachten die zich aandienen. En uiteindelijk de inzichten.  Zo bewaart u de ervaring die het leven uw gaf: in levenservaring.

Kerstdepressie

Nu kom ik bij de kerstdepressie. Een groot woord dat veel nuances omvat. Wanneer u deze maand last heeft van depressie, zeg ik: ga zitten en schrijf. Ook wanneer u moe bent, opziet tegen het kerstdiner (beschrijf uw ergste voorstelling daarvan), walgt van de winkels, een hekel heeft aan uw eigen gezinsleden of wat dan ook: ga zitten en schrijf. Gooi het er allemaal uit. Gebruik lekkere ronde woorden. Toe maar, kan u het schelen.

Aandachtspuntje: wel voor uzelf houden.

Dit schrijven en beschrijven is een uitstekende manier om:

  • emoties te onderzoeken, zodat u ze in een boek beter zult kunnen verwoorden
  • het leven wat gemakkelijker te maken, want u schrijft ook van u af, dat scheelt

December is zo bezien een hele nuttige waardevolle maand voor u, maar dan moet u wel een kerstdepressie hebben natuurlijk.

Het nut van een kerstdepressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *