Mooi omslag van Lebowski Publishers. Gordon heeft volop meegewerkt aan de biografie die Marcel Langedijk van hem schreef. Eigenlijk is het meer een autobiografie, maar met een aanwezige ghostwriter. Hoe je het ook noemt: het boek verwekt sensatie.

Sensatie is uitstekend voor de verkoopcijfers. Dat wil zeggen, zolang het boek in de verkoop blijft.

Blijft elk boek in de verkoop?

Op de website van de Telegraaf zie ik de verontwaarding stijgen bij verschillende mensen. De Telegraaf heeft een leuke entertainmentpagina, en elk berichtje bevat een theelepeltje drama. Gisteren las ik dat Gerard Joling zich afvraagt “Waarom?” en dat  John Ewbank en Winston Gerschtanowitz “afkeurend” hadden gereageerd. Dat maakt al nieuwsgierig naar de inhoud. Vandaag blijkt Catherine Keyl “boos” op Gordon, omdat hij in zijn boek zegt dat haar talkshow hem dwong uit de kast te komen. 

Wat stond er gisteren op de site? “Gordons omstreden biografie al uitverkocht“. Er komt een tweede druk. De eerste druk bestond uit 40.000 exemplaren. Superfijn om die zo snel te verkopen. Dat je denkt: nu de rest. Maar Lydia, de zus van Gordon, denkt daar heel anders over.

De rechter beslist

Dat berichtje is een beetje weggezakt, wat jammer is omdat het de toekomst van de bestseller kan bepalen: klik hier en lees. Lydia heeft het boek met kennelijke verbazing gelezen, vooral de passages waarin hij vertelt over het seksueel misbruik waarvan hij als kind het slachtoffer is geworden, en waarin hij het vermoeden uitspreekt dat hij de enige niet was in het gezin. De site citeert Lydia: “Wie is hij om dat neer te zetten in dat boek, zonder ons te vragen of het ons wel is overkomen? Het is niet waar. Je kan niet zomaar iets neerzetten en verzinnen. Dat hele ’denken’ over de familie, wat hij schrijft, is voor zeventig procent gelogen. En dat doet zeer. Hij zet mijn ouders neer als een stuk vuil.”

Er staat niet in wat Lydia van de rechter vraagt, maar het meest voor de hand liggend is: een verbod op het boek, wegens smaad en laster. Wat ook kan is een geldboete, en dan zal de rechter ook de verdiensten van de bestseller meewegen.

Je eigen leven

Dan kun je zeggen: ik mag toch wel alles over mijn eigen leven vertellen. Ja, dat mag. Maar waar het anderen raakt, raak je ook de Nederlandse wet. Die heeft verschillende bepalingen, waarvan smaad en laster er slechts twee zijn. Denk ook aan: reputatieschade, aantasting van de goede naam, het belang van privacy enzovoort. Een boek is iets in de maatschappij, in de openbaarheid, iets dat invloed en consequenties kan hebben.

Wie alles over een ander in de meest duidelijke termen wil opschrijven, die kan het beste een dagboek bijhouden.

Gordon: de biografie en de juridische gevolgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *