plan   Een enkel plan is beter dan tien goede voornemens. Want hoe gaat het met die voornemens? U neemt zich voor: “Dit jaar wil ik mijn boek gaan schrijven.” Iedereen juicht.  Daarna vliegt de tijd, de dagen glippen door uw vingers en er moet opeens nagedacht worden over de zomervakantie.

Een voornemen is gewoon een leuk idee. Niet meer.

Plan

Wanneer u een boek wilt schrijven, dan heeft u een plan nodig. Wat is een plan? Iets dat een doel heeft (het boek is af), dat een tijdpad heeft (wanneer moet het af zijn) en dat tussenstappen kent (wanneer ga ik het schrijven). Dus:

  • doel
  • tijdpad
  • tussenstappen

Het gekke is, dat de mensen om u heen bij de aankondiging van uw plan meestal moeilijk gaan kijken. Dat komt omdat ze voelen dat een boek schrijven van hun tijd met u afgaat. Lief hè? Ze willen u niet missen. Mijn advies is dan ook: zie van die aankondiging af. Laat de mensen in uw omgeving geleidelijk met u meegroeien.

Geleidelijk

Ik ben een voorstandster van geleidelijk, juist omdat ik ongeduldig ben. Geleidelijk dwingt aandacht af voor het juiste pad en de beste volgorde om dingen te doen.

Bang

Daarbij komt ook, dat ik elke keer bang ben wanneer ik aan een nieuw boek begin. Die eerste dag waarop ik wil gaan schrijven… dan zit ik hier aan mijn werktafel en voel vooral: dit kan ik niet. Dus dan zeg ik tegen mezelf: je hoeft vandaag geen boek te schrijven, alleen de eerste paragraaf, en dat is zo’n drie kantjes. Iets in mij zucht: o, dat lukt wel. De dag erna: hetzelfde tafereel.
Omgaan met jezelf moet ook deel uitmaken van het plan.

Het plan is immers: dit boek komt af.
Het plan is niet: bij het eerste emo-momentje geef ik op.

Wanneer een boek-schrijven tot uw goede voornemens gaat behoren, dan zeg ik: waarom maakt u er geen plan van?

Een enkel plan is beter dan tien goede voornemens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *