idee voor een boek  U heeft een idee voor een boek. Dat is mooi. Maar met elk goed idee komen ook de twijfels. Is het goed genoeg. Is er al over geschreven. Kan ik er wel een boek over schrijven.

Mij mij slaan de twijfels altijd ’s nachts toe. Dan word ik er speciaal voor wakker, wat niet hoeft, nergens op slaat en toch steeds weer gebeurt. Ik hoop dat uw twijfels tegen half drie ’s middags komen, als u net lekker zit met een kopje thee.

Is uw idee goed genoeg om een boek te schrijven?

Dat zou zomaar kunnen, zeg ik optimistisch. De enige manier om daarachter te komen is – nee, niet meteen gaan schrijven – van uw idee een plan te maken.  Een idee voor een onderwerp: waar begint en eindigt dat onderwerp? Stel, uw idee is: “Ik ga over de Tweede Wereldoorlog schrijven.” Prima idee. Nu dat wat meer begrenzen. Misschien een enkele dag? Ja, dat kan goed genoeg zijn voor een boek. Denk eens aan: Dolle Dinsdag.

Is er al over geschreven?

Deze vraag gaat eigenlijk over een innerlijk moeten van ergens over te schrijven wat nog niemand heeft gedaan. Dan heeft u een moeilijk leven, hoor. Ik denk altijd: alles is al gezegd, maar nog niet door mij.

U kunt uzelf ook afvragen, wat u gaat bijdragen aan de bestaande boeken over uw onderwerp. Misschien net een andere invalshoek, een nieuw gezichtspunt, wat extra gevoel. Over rozen is al bijzonder veel geschreven wereldwijd gezien, en toch verschijnen er voortdurend nieuwe boeken over. Daar kan uw boek ook nog wel bij.

Kan ik er wel een boek over schrijven?

U bedoelt: krijg ik er genoeg kantjes over vol. Nou, niet elk boek hoeft tweehonderd pagina’s te zijn. Er zijn ook kleine boeken. Ga eens in de boekwinkel kijken bij de cadeauboeken.

Als u een klein onderwerp heeft en een dik boek wilt schrijven, dan komt het aan op creativiteit. Voorbeeld: uw linkervoet. Uitgebreid aandacht voor elke teen.  Associaties. Dromen. Symboliek van de voet. Hoe uw linkervoet veranderde in de loop der jaren met daarbij een bespiegeling over de wonderen van het lichaam. Bespiegelingen over de toekomst. Neem hierbij een pocketformaat boek, een brede kantlijn links, rechts, boven en onder, en een grote letter en u zit zo aan de 500 pagina’s, waarbij u nog niet eens aandacht heeft besteed aan het fenomeen teennagels.

Een idee voor een boek en dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *