hoe lang duurt het een boek te schrijven  Hoe lang duurt het om een boek te schrijven? Dat is een vraag die eigenlijk een andere vraag is, namelijk: het duurt toch geen jaren?

Nee. Geen jaren.  Maar als u een boek wil schrijven, maar u bent er eigenlijk te lui voor, ik bedoel te zeggen, u heeft andere prioriteiten, dan huurt u een ghostwriter in. Die schrijft wat u zou schrijven als u schreef.

Schrijven kost tijd

Dat is nou eenmaal het geval met handenarbeid. Ja, dat is het. Handen die de hele tijd woorden schrijven. Hoe snel ook, het gaat woord voor woord. Een uur per dag, twee uur, een vaste middag, maakt niet uit, schrijven kost tijd.

Geen meerjarenproject

Soms hoort u een schrijver zeggen dat hij wel zes of zeven jaar aan zijn boek heeft gewerkt. Dan gaat iedereen kijken van: o, wat knap, wat zal dat boek dus geweldig zijn. Duh.

Misschien was het elke dag een woordje erbij en een woordje eraf, tot zijn lieve moeder opeens streng werd en zei dat ze het bij leven nog wel wilde meemaken dat het boek er kwam dus dat hij moest opschieten.

Een meerjarenproject is meestal te zwaar. Dan bezwijkt u onder alles wat nog moet.  Probeer dat dus te vermijden bij uw eerste en tweede boek. Bij het derde? Twee jaar. Maximaal.

Eén jaar, graag

Zelf ben ik een voorstandster van het eenjarige-traject. Daar passen mijn meeste boeken ook in. Soms doe ik wel een tijd vooronderzoek, uit nieuwsgierigheid en geleidelijk ontstaat daaruit het voornemen een boek te maken van alles dat ik weet. Dan komt het aan op een plan voor dat boek (waar gaat het nu echt over), een werkschema (wanneer ga ik wat doen) en daaruit volgt vanzelf wat ik die dag te doen heb. Een werkschema van drie jaar doet me niks. Dan kijk ik ontspannen naar buiten. Een werkschema van een jaar geeft me een gevoel van urgentie. Ik heb iets belangrijks te doen, ik ga een boek schrijven, ik lééf.

Duurt het lang om een boek te schrijven?
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *