Tijd is een kwestie van prioriteit. Als ik kon borduren, zette ik dat op mijn hoofdkussen en dan werd ik ’s morgens vrolijk en actief wakker. Een dag kan opgaan aan niks. Even dit doen en even dat, je kijkt naar buiten en hopla het is al tijd voor de lunch.

Waar blijft uw dag?

Toen ik me sterfelijk begon te voelen, wilde ik mijn tijd van leven goed gebruiken. En ik verlangde naar meer tijd op een dag. Dat heb ik nu.
U kunt dat ook.

Wanneer u een boek wilt schrijven, heeft u tijd nodig. Hoe komt u daaraan?

Tip 1: Leg een kasboek aan van de uren
Noteer twee, drie dagen achter elkaar hoe laat u opstaat, wat u op welke tijdstippen doet en hoeveel tijd dat in beslag neemt. Daar komen de eerste inzichten al.
Voorbeeldje? Ik zit soms een half uur (ja, dat klok ik) uit te stellen om die ene mail te openen. Dat is angsthazerij. Misschien staat er iets verschrikkelijks in waar ik niet tegen kan. Of ik moet van die mail dingen doen.
In zo’n half uur groeit mijn bangigheid.
Na een uur (ik blijf klokken) klik ik van pure wanhoop de mail aan. Vaak met één oog dicht en op mijn lip bijtend van de spanning.
En dan staat er iets simpels als: “Nou,ok!”
Dus ik moet leren om gewoon de mail te openen, dan verspil ik geen tijd aan uitstelleritis.
Meten is weten. Dat kasboekje laat u zien hoe u meer tijd uit de dag kunt halen.

Tip 2: Sleutel aan slapen
De eerste stap is vaststellen wat voor u een goed moment is om naar bed te gaan en om de wekker te zetten. Dat is de basis.
Die gaat u vervolgens aanpassen in uw voordeel.
Probeer een kwartier vroeger op te staan. Na een weekje bent u over de eerste schrik heen en dan weet u of u toe kunt met wat minder. Doe dat de week erna met nog een kwartier. Lukt dat, dan heeft u per dag een half uur gewonnen en dat is per week toch maar mooi 3,5 uur.
Later gaan slapen kan via dezelfde methode: een kleine verandering invoeren en de tijd nemen om eraan te wennen.

Tip 3: Moet het echt of hoeft het niet?
Wanneer u er echt op gaat letten, hoeft er minder dan u denkt. Niet elke mail hoeft een antwoord te krijgen. Boodschappen kunnen minder vaak en dan gewoon meer per keer. Alle verjaardagen aflopen is een persoonlijke keuze.
U krijgt gegarandeerd meer tijd op een dag als u het verschil kent tussen:

  • Wat echt moet
  • Wat niet hoeft

Soms is het even oefenen voordat u het verschil ontdekt. Een mens kan zichzelf verplichtingen opleggen. Maakt u de volgende zin eens in uzelf af: “Het zou me een lief ding waard zijn als ik niet meer….”
Doe minder van wat niet echt hoeft en u houdt alweer tijd over. Tel die kwartiertjes en uurtjes bij elkaar op en zie:

U heeft meer tijd.

Wat gaat u daarmee doen?

Drie tips om schrijftijd te vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *