dit lijstje helpt iedereen verder Dit lijstje brengt iedereen verder. Want dit is het lijstje met jaartallen en wie en wat en waar.  Dus niet het waarom. Maak zo’n lijstje voordat u ook maar gaat denken aan schrijven. En dan zo simpel mogelijk.

Waarom doet u dat? Met dit lijstje schept u vandaag het overzicht en u kunt het ook nog vasthouden.

Dus: zet de chronologie op papier. Eerst het vroegste, dan wat daarna kwam, dan die gebeurtenissen.

Voordat ik met een biografie begin, maak ik altijd zo’n lijstje. En omdat ik slecht ben in snelrekenen, zet ik er ook de leeftijd van mijn hoofdpersoon achter. De eerste jaren van mijn lijstje Van Heutsz (daar werk ik nu aan), zien er zo uit:

 

  • 1849 0 geboorte oudste broer Henricus Joannes: 19 juli 1849 te Bodegraven
  • 1851 0 op 3 febr geboren Coevorden
  • 1852 1 september: overplaatsing vader naar Terneuzen. [Zw]
  • 1853 2 geboorte eerste zuster Mathilde Benjamin Eugenia: 14 juni 1853 te Terneuzen [Zw]

U ziet dat [Zw] steeds staan. Dat verwijst naar een bron. Bovenaan mijn lijstje staat een opsomming van bronnen met de gebruikte afkorting. Zo weet ik over zeven maanden nog waar ik wat vandaan heb gehaald. Anders pieker ik me gek.  Schrijven is reizen in je hoofd, en daar wil je de weg niet kwijtraken.

Hoe lang wordt dat lijstje?

Nou, uiteindelijk soms wel tien, twintig  pagina’s lang. Dat is goed nieuws, want dan zijn er dus veel feiten en bronnen.

Het kan nog langer worden, door er belangrijke gebeurtenissen uit de tijd aan toe te voegen. Bij Van Heutsz kom ik de hervormingen in de landmacht tegen. En de inhuldiging van Wilhelmina in 1898. Dat soort feiten zet ik in mijn lijstje in een andere kleur. Dat helpt bij het snel-zoeken.

Is het lijstje aan de lange kant, maak dan een A4 van de belangrijkste jaartallen. Liefst met een witregel hier en daar. Dan is het beeld  overzichtelijk. U moet ernaar kijken en weten: Oja.

Met een goede chronologische lijst houdt u greep op uw boek. 

Dit lijstje brengt iedereen verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *