schrijfangst  Schrijfangst is een lelijk ding. Je zit aan tafel, je hebt tijd, je wilt en je weet dat je ook kunt en daar houdt het op. Het lukt niet. En je weet dat ze straks allemaal van die belangstellende vragen gaan stellen, en of het al opschiet. “Hoe gaat het met je boek?” Die vraag dus.  Er is een oplossing.

Ik heb nooit schrijfangst. Daar heb ik een methode voor. Schrijfangst is eigenlijk precies dat: angst dat je niet kunt schrijven.  Dus wat doe  ik?

Voordat ik aan mijn boek begin, schrijf ik eerst iets gemakkelijks:

  • Een boodschappenlijstje
  • Wat mails
  • Mijn dagboek

Dan  heb ik dus woorden en zinnen geschreven, ik ben aan de slag en ik zie, ik hoor en ik ervaar dat ik kan schrijven.  Zo begint een gewone werkdag bij mij thuis.

Schrijf eerst iets gemakkelijks

Werk ik aan mijn boek, dan zeg ik tegen mezelf: ik hoef alleen een basistekst te schrijven.  Gewoon, iets dat een begin is. Dus het hoeft niet meteen goed. Dat is belangrijk:

Het hoeft niet meteen goed

In een basistekst staat van alles:

 • losse opmerkingen zoals: “zie dat ene boek van hoeheethij, het ligt boven”
 • jaartallen tussen [vierkante haken], zodat ik weet dat ik die moet controleren
 • witregels waartussen alleen staat: “hier moet nog niets over 1905, ongeveer een pagina”
 • ongeveer hier invoegen: waar Oom Henk uit hoofdstuk 2 bleef
 • een lege pagina waarop staat: “bij dit hoofdstuk nog een klein onderwerp”

U ziet, een basistekst is werk in voortgang. In een later stadium komt het bijwerken en het schaven, maar ja, dan heeft een mens wel wat nodig om aan te schaven.

Het grote voordeel van zo’n tekst is ook: het schrijft lekker door. Dat houdt het plezier er goed in.  Gewoon opschrijven wat u weet en de volgende ronde is de volgende ronde, niet deze.

En wat is de moraal van dit verhaal?

Als u schrijft, heeft u geen schrijfangst

Ja, simpel. Het heeft toch jaren gekost eer ik dat doorhad.

 

Dit helpt tegen schrijfangst

4 gedachten over “Dit helpt tegen schrijfangst

 • 29 mei 2017 om 11:04
  Permalink

  Ik heb geen schrijfangst, wel moet ik elke dag dat ik weer aan de slag zou moeten mezelf overwinnen. Dus dank voor de tips. Overigens mijn boek ’s konings vaandel waarin ook een paar hoofdstukken over de vaandels en standaard van het KNIL is op 10 april gepresenteerd. Alleen nog beschikbaar binnen defensie. Ik zoek sponsoren om tot een tweede druk bestemd voor verkoop te komen. En dadelijk moet ik weer door met de geschiedenis van het Regiment Lansiers nr.10 ( 1819-1841) En dan ligt er nog een boek over de eerste ritmeester der Geuzen (1573) en een verzameling De ritmeester heeft al een boek. Dus stoppen met deze mail en aan het werk

  Beantwoorden
  • 29 mei 2017 om 11:40
   Permalink

   Dat is nog eens nuttig je tijd besteden, Willem! Misschien is crowdfunding een idee voor het boek. Hangt natuurlijk ook af van de hoogte van het bedrag dat je nodig hebt.

   Beantwoorden
 • 29 mei 2017 om 19:03
  Permalink

  Ik hanteer precies dezelfde methode, Vilan. Ook voor artikelen.

  Beantwoorden
  • 29 mei 2017 om 19:08
   Permalink

   En… het werkt! Wat grappig dat we hetzelfde blijken te doen 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *