Boeken laten maken bij de drukker   Boeken laten maken bij de drukker is eenvoudiger dan u denkt. Wat u nodig heeft is ten eerste een manuscript, ten tweede geld en ten derde ruimte in huis.  O ja, en u moet mentaal bestand zijn tegen aanbiedingen.

Aanbiedingen?

Ja. Tien boeken laten drukken is leuk. Honderd boeken laten drukken betekent dat ze per stuk goedkoper worden. Dat is nog leuker. U gaat serieus geld besparen op de maakkosten per boek wanneer u er duizend bestelt. Of tienduizend. Honderdduizend boeken zijn per stuk helemaal goedkoop, en dan geeft de drukker u waarschijnlijk extra korting plus koffie met een koekje.

Ik begin opnieuw.

Heeft u een manuscript?

Daarmee bedoel ik: een digitaal bestand in Word. Dat is de basisvorm. Een drukker kan dat opmaken (kost wel wat natuurlijk) maar u kunt het ook zelf doen. Vraag aan de drukker specificaties over het aanleveren. Wanneer u daar hoofdpijn van krijgt, kunt u ervoor kiezen om een vormgever in te schakelen. Maar ja, die werken ook niet gratis. U kunt ook bij een kopieerwinkel vragen wat ze met uw manuscript kunnen en wat dat kost.

Heeft u geld?

Excuus voor deze directe vraag. Ik bedoel daarmee budget om van een manuscript een boek te laten maken. Hoe meer u wilt, hoe duurder het boek wordt. Goedkoop is een kopietje met een nietje. Duur is een harde kaft, luxe papier en alles in kleur, en dan ook nog een groot formaat. Daartussen zitten duizend-en-een mogelijkheden. Het gemakkelijkste is eerst te bedenken wat u zelf zou willen en ook waarmee u tevreden zou kunnen zijn. Daarna vraagt u aan verschillende drukkers een offerte hiervoor. Let op: vrijwel altijd is het exclusief btw, dus daarmee stijgt de prijs met 21 procent. En er kunnen verzendkosten bijkomen. U hoeft geen bedrijf te zijn om bij een drukker te bestellen.

Heeft u ruimte in huis?

Serieus. In de schuur is het te vochtig. Die boeken moeten toch ergens staan. Duizend boeken zet u niet onder het bed, hoor. U kunt de dozen natuurlijk best in de huiskamer stapelen, persoonlijk vind ik dat leuk staan. (U weet nu ook hoe mijn inrichting is)

Staan de dozen met boeken eenmaal in huis, dan breekt de tijd van verkoop aan. Of was het een geheim dat u een boek schreef? In dat geval adviseer ik een tafelkleedje over de dozen.

Boeken laten maken bij de drukker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *