Kan iedereen een boek schrijven?

kan iedereen een boek schrijvenKan iedereen een boek schrijven? In principe wel, maar er zijn risicogroepen, daar zitten mensen in van wie je denkt: als dat maar goed gaat.  Eerste fase: optimisme en enthousiasme. Prrrrima. Alles gaat fantastisch.

En dan opeens BENG. Niks lukt meer. Misschien morgen. Nee, overmorgen. Of na de vakantie. Beter na de kerst.  In januari begin ik.

Zit u in een risicogroep?

1 Ja, want u bent gewend korte of langere stukken te schrijven

Lekker, snel resultaat. Maar een boek vraagt om uitgesteld snel resultaat. Vergelijk het met afvallen: u moet het genoegen van de korte termijn (taart) opgeven voor het genoegen van de lange termijn (slank zijn).

Oplossing:  verdeel uw boek als de wiedeweerga in hoofdstukken, die weer in paragrafen en die in blokjes van een bepaald aantal woorden. Daarvan maakt u weer een afstreepschema. Extra leuk en belonend: een blokje tekenen en dat volkleuren. Koop hier speciale stiften voor die u helemaal nergens anders voor gebruikt.

2 Ja, want u krijgt altijd complimenten dat u zo leuk kunt schrijven

Fijn hoor, complimenten.  Vervolgens denkt u dat schrijven iets is van alleen maar te gaan zitten en dan stroomt het wel. Ja, tot de kraan dicht gaat. Of tot u iemand inschakelt als coach (ik denk niet eens aan mezelf hier) en die maakt liefdevol en kritisch opmerkingen hoe het beter kan. Dan heeft u opeens een nieuw zelfbeeld nodig, waarin u bereid bent te leren. Oplossing: zeg dat even tegen die coach. Dan komt er ruimte voor emoties.

Dat zijn de twee grootste groepen.

Wie maken de meeste kans een boek te schrijven, ik bedoel een boek te beginnen en af te maken?

Nou niet gaan lachen.

Mensen die slecht Nederlands schrijven en zich daar onzeker over voelen. Mensen die door hun omgeving daardoor gek worden gevonden. (“Jij? Een boek schrijven?”) Mensen die van binnen een verlangen voelen dat pijn doet, en die niet dood willen gaan voordat het verlangen een boek is. Als het moeilijk is, werk je harder.

Is mijn boek goed genoeg?

Is mijn boek goed genoeg?Is mijn boek goed genoeg? Dat is een belangrijke vraag, die een eerlijk antwoord verdient. Daar gaat een andere vraag aan vooraf: goed genoeg voor wat?

Misschien denkt u aan een uitgever. Of aan een bestseller. Of eenvoudig, of de kwaliteit van wat u schrijft goed genoeg is om door een ander gelezen te worden.

Ik herhaal de vraag. Goed genoeg voor wat?

Goed genoeg voor een uitgever

Of een uitgever uw boek accepteert, hangt af van meerdere factoren. Uw boek kan geweldig zijn, en toch krijgt u een weigering. Of uw boek is slecht, en u ontvangt met kerende post een contract. Als het niet alleen aan kwaliteit ligt, waar ligt het dan wel aan? Bijvoorbeeld:

 • het onderwerp. Bezit u de geheime liefdesbrieven die Johan Cruyff en Neeskens aan elkaar schreven, dan kan uw inleiding beroerd zijn, maar bij de uitgever scoort u.
 • de tijd. Vijftig tinten grijs arriveerde op het moment dat vrouwen massaal verlangden naar overgave en toch de controle behouden. Het boek bood dit als leeservaring. Zou het nu verschijnen met de #metoo discussie, dan had het geen schijn van kans.
 • digitaal kapitaal. Heeft u op Facebook twaalfduizend actieve fans, dan is het voor de uitgever aantrekkelijk met u te werken.

In het algemeen geldt: lever een manuscript aan in correct Nederlands bij een uitgever die boeken uitgeeft die met het uwe te vergelijken zijn. Informeer vooraf naar de procedure.

Goed genoeg voor een bestseller

Inzetten op een beststeller is prima, op zich. Het betekent dat u niet zozeer op kwaliteit moet letten, maar wel op andere factoren:

 • is er voor uw boek een groot publiek, zijn er vergelijkbare bestsellers? Natuurlijk kunt u idealist zijn (“juist het originele van mijn boek zal aanslaan”) of koppig (“ik verander geen letter”), maar met een pragmatische instelling komt u hier het verste. Neem de tien bestsellers uit het genre van uw boek en vergelijk ze. Wat zijn de belangrijkste punten van overeenkomst, op welke punten worden ze geroemd door recensenten en op lezerswebsites als Amazon.com? Daar zit uw werk.
 • hoe komt uw boek bij dat grote publiek? Denk creatief.  Er is meer dan de traditionele uitgever. Overweeg zelf uitgeven, samenwerken met partijen buiten de boekenwereld, verkoop iets anders en geef uw boek daarbij cadeau.

Goed genoeg om gelezen te worden?

Hier is pas de vraag naar kwaliteit van toepassing, en hier is die ook het moeilijkste te beantwoorden. De literaire ervaring is vaak persoonlijk. Laat uw werk door verschillende mensen lezen, maar kies ze met zorg en aandacht. U wilt meer dan een “leuk”, u wilt  constructief commentaar, een uitwisseling van gedachten en een beetje liefde. En daarmee vraagt u het meeste, maar dat mag, want u heeft het meeste te bieden.

Luister naar dit artikel

Emoties in uw boek: hoe doet u dat?

emoties Emoties horen in een boek. Zonder emoties is het een rapport, een nota, een vergaderstuk of een ander soort proza dat iemand met droge ogen leest. Een boek is iets anders, omdat het andere lezers heeft.

Wat willen uw lezers?

Iets beleven. Iets ervaren. Iets voelen. Iets van alles dat ze nog niet kennen (of juist wel voor de herkenning), waardoor ze rijker van binnen zijn, of rustiger, of wat voor gevolg het dan ook heeft. Uw lezers willen emoties.

Daar moet u voor zorgen.

Hoe?

 

Niet zus

Eerst wat niet werkt en nooit zal werken:

 • u was verdrietig of blij toen u het boek schreef en dus verwacht u dat uw lezers het vanzelf ook voelen
 • u vertelt wat een persoon in uw boek voelt
 • u maakt het veelzeggend door woorden te gebruiken als opeens, plotseling, verbazend, intens, gevoelig

Waarom werkt dat niet? Omdat u buiten het verhaal gaat staan. U vertelt het na, het is of u een pakje verhaal doorgeeft. Effect: nul emoties.

“Henk was ontzettend overstuur toen zijn vrouw van de ene dag op de andere de benen had genomen. Natuurlijk zag hij dat niet aankomen. En Henk was nou eenmaal geen man om alleen te blijven dus iedereen kan wel nagaan wat er gebeurde en dat was dat hij een import-bruid nam. O ja, het huis stond op zijn naam.”

Maar zo

U bent de schrijver (m/v) en dus is het uw taak om de lezers te laten voelen, wat bij uw boek past. Dan beleven ze uw verhaal mee. Hoe u dat doet, is een zaak van proberen en blijven schaven op de schrijftechniek. Experimenteer eens met het volgende:

 • schrik opwekken door een plotselinge wending in de zin. “Het gezin telde in totaal zeven kinderen, die elk gezond en gelukkig waren, behalve de eerste die nooit een woord had willen zeggen.” (Inderdaad, ik lees graag horror)
 • verdriet opwekken door feiten en details te noteren. “Ze telde de aderen op zijn hand. Vier grote, dan de zeven kleinere. Het was tien voor zeven in de ochtend toen ze voor de laatste keer telde, omdat haar man op dat tijdstip stierf.”
 • vreugde opwekken door de fysieke gewaarwording: “Iets in zijn hart sprong op, zijn ademhaling versnelde en hij liep snel, of hij naar iemand toewilde. Dit moest verliefdheid zijn.”

Zoiets is moeilijk. Des te fijner als het lukt. Hardop voorlezen aan uzelf helpt, maar vooral is het een kwestie van oefenen, aldoor oefenen en zo beter worden.