“Maar ik ben al zo vaak begonnen”

hoe begin je een boek te schrijven  U wilt een boek schrijven maar of het gaat lukken dat is een tweede. Want u bent al zo vaak begonnen. Het was vastlopen, ontmoedigd raken (“het lukt nooit”), na een poosje opnieuw beginnen (“nu lukt het”) en dan toch weer voelen: nee. Wat zegt dat? Mij zegt het: dat u een doorzetter bent.

Alleen doorzetters beginnen steeds weer opnieuw.

Daarmee heeft u dus al bonuspunten verdiend. Over uw steeds opnieuw beginnen wil ik twee opmerkingen maken.

Leren en bijleren

Wanneer u zes, zeven keer opnieuw aan uw boek begint, dan heeft u zes, zeven keer iets bijgeleerd. Over hoe het niet moet, en wat u deze keer anders kunt doen. Tenminste, als u oplet en nadenkt over het kritieke moment waarop het spaak liep. Daar moet u de volgende keer overheen zien te komen. Alleen dan komt u verder. De meeste vastlopers hebben een gebrek aan structuur. Ze beginnen te schrijven volgens de methode ‘go with the flow’, dat is Engels voor ik zie wel waar het schip strandt.

Nou, zonder navigatie strandt elk schip nogal snel. Tenzij het ronddobbert op een oceaan.

Daarom ga ik in mijn jaarcursus uitvoerig in op structuur: wat dat is, hoe u het voor uw plezier inzet en hoe het u helpt. Die jaarcursus begint straks weer. U hoeft niet mee te doen, daar zeg ik het niet om. Maar ’t kan voorkomen  dat u honderd, tweehonderd keer opnieuw begint.

De omgeving

Het beroerde van vaak opnieuw beginnen is dat de omgeving commentaar gaat geven. Over de tijd die het kost, over de zoveelste poging, op verjaardagen worden er al grapjes gemaakt, dat is niet zo prettig. Daarom zeg ik altijd: begin zonder meteen alles te delen met de omgeving. U moet de ruimte hebben om te experimenteren, en daarmee bedoel ik vooral innerlijke ruimte. Dus in het begin gaat u niemand wat laten lezen, u gaat niks bespreken, u heeft tijd voor uzelf nodig om een boekproject te onderzoeken en op te zetten en na een poosje gaat u daar iets meer over vertellen.

Ik heb gemakkelijk praten, mijn huiskater Bertje maakt het niet uit waar ik over schrijf. Maar ik zie boekprojecten sneuvelen omdat andere mensen  zich ermee bemoeien in een veel te vroeg stadium. Dat levert druk op, en zoiets kunt u niet gebruiken.

Dus:

  1. regel ruimte voor uzelf
  2. zorg voor structuur

Hoe dik moet een boek zijn?

hoe dik  Hoe dik moet een boek zijn? Die vraag komt meestal van mensen die wel wat hebben opgeschreven, niets erbij weten te pennen en dan denken: zou dit genoeg zijn voor een boek?

Dat zijn dus twee verschillende zaken:

Wat u geschreven heeft
De dikte van een boek

 

Wat u geschreven heeft

Stel, u heeft tien pagina’s geschreven en al gaat u op uw hoofd staan, er komt geen woord meer extra bij. Van die tien pagina’s wilt u een boek maken. Veel is het niet.

Stel, u heeft het omgekeerde probleem. U heeft zich nog ingehouden, maar over de duizend velletjes bent u zeker weten en  u overweegt dit te noemen: Eerste Deel. Zou een boek ook te dik kunnen zijn?

Alle manuscripten tussen deze twee uitersten kunnen moeiteloos naar een uitgever, waar het omvang betreft. Nu de andere twee.

De dikte van een boek

Het aantal woorden of pagina’s van uw manuscript is slechts één factor voor het uiteindelijke resultaat dat we boek noemen. Werkt u met een uitgever, dan zal deze een boek willen verkopen. Mensen kopen een boek om verschillende redenen. Soms om te lezen. Soms omdat het zo fraai ligt op de koffietafel. “Zo interessant, en dit is nog maar het eerste deel.”  Dus duizend pagina’s is meteen een genre.

Wanneer u in de boekwinkel gaat kijken, ziet u dat de meeste boeken tussen de 100 en 300 boekpagina’s tellen. Een boekpagina is iets anders dan een geschreven pagina. Het verschil zit onder meer in:

  • de dikte van het papier waarop de tekst wordt gedrukt. Vergelijk in gedachten tien boekpagina’s van velletjes printpapier of van karton. Het ene boek is dikker dan het andere.
  • de grootte van de letter waarin de tekst wordt gedrukt. Denk aan die hele kleine letters van oude Bijbels en denk nu aan Grote Letter boeken. Zo, dat scheelt.
  • de marge tussen de randen van het boek en de tekst. Neem nu die fraaie artistieke boekpagina’s met op het midden een vierkant blokke tekst. Oogt artistiek. En met weinig woorden op een pagina heb je heel wat pagina’s erbij nodig.

Hoe dik dus?

Een boek van tien geschreven pagina’s kan best. Kartonnig papier, grote letter, veel marge.
Die duizend pagina’s in kleine letter en dundrukpapier.

Maar het beste is: zo’n 150 pagina’s geschreven tekst, in lettergrootte 12. Met enige illustraties levert dat een gemiddeld boek op. En gemiddeld is goed. Dat ziet het eruit als een normaal echt boek.

Hoe moet ik in eigen beheer uitgeven?

  Vroeger was het idee van een boek eenvoudig. Men leverde een manuscript  in bij de uitgeverij en daar maakten ze er een boek van. Nu kunt u dat ook. Als u wilt. En als u durft. En ook, als u niet te beroerd bent om uw handen flink te laten wapperen.

Een boek in eigen beheer uitgeven kost tijd en geld

En geduld

Want in eigen beheer betekent: u heeft het beheer over het proces van manuscript naar boek. Het woord beheer wil zeggen: u doet alles. Kunt u iets niet, dan zorgt u dat een ander het doet. Wat is dat: “alles”?

  • redactie van het manuscript: zodat Henk in het eerste hoofdstuk Henk heet en in het laatste hoofdstuk niet opeens Wim
  • eindredactie: zo mogelijk volmaakt Nederlands. Er zijn mensen met een haviksoog, die zien elke dubbele spatie
  • vormgeving: een boek heeft een omslag, een pagina heeft een indeling, er zijn lettertypes en soorten papier, en dat alles moet bij elkaar passen
  • drukken: grote oplages, kleine oplages, drukkers in Nederland of in China, of toch maar printing on demand? Ja, daar moet je de weg in weten

Dit is in het kort. U geeft een boek in eigen beheer uit, zoals u ook in eigen beheer een brood kunt bakken. Maar daarmee bent u nog geen bakker of uitgever. Dat hoeft ook helemaal niet. Leuk, hè? Iedereen mag een boek maken of laten maken.

Het kost ook geld

U betaalt mensen voor hun werk, zoals de eindredactie. En de drukker doet het werk niet gratis. Daar moet u wel rekening mee houden. Misschien verdient u een deel terug door boeken te verkopen. Anders heeft u gewoon een hobby die geld kost en waardoor u een gelukkiger mens bent. Dat is ook wat waard.

En dan het geduld

Bepaal voor uzelf wanneer het boek een boek moet zijn en tel er een paar maanden bij op, die zijn voor uw gemoedsrust. Want andere mensen werken nooit zo snel als u zou willen, u heeft een dagje hoofdpijn of u bent drie weken verliefd, en dan is er alweer vertraging.

Maar eens heeft u dat boek in handen en dan is alles weer goed.