hoe schrijf je een boekHij was een oude man met verdrietige ogen.  We spraken over het weer, het leven en toen kon het gesprek over vroeger gaan. Over alles wat hij nog wist van toen, zijn gewone alledaagse leven van voor de oorlog.

“De kinderen stellen geen vragen,” zei hij. “En straks misschien wel, maar dan ben ik er niet meer. Dan weten ze niets over waar ze vandaan komen.”

Ik zweeg. Zijn verdriet stroomde in mij over. Ook om mezelf. Wat had ik eigenlijk aan oma gevraagd over haar leven? En nu was het te laat.

De oude man vertelde me wat de kinderen zeiden als hij iets over vroeger wilde vertellen. Hij probeerde het af en toe. Want ja, er waren ook kleinkinderen en die moesten toch ook iets weten. Maar als hij het probeerde, dan zeiden de kinderen:

 

 • Vroeger is nu voorbij, we leven nu hier
 • Niet in het verleden blijven hangen, dat is ongezond
 • We hebben het te druk voor al  die verhalen
 • We zijn gewoon Nederlanders, hoor

Weer thuis besefte ik, dat dit niet de eerste keer was dat ik zoiets hoorde.  Ik kende ook de verhalen van kinderen, veertigers of ouder, die het ouderlijk huis hadden moeten uitruimen en alles hadden weggegooid. De spijt kwam later, toen het te laat was. Toen hadden ze niks meer.

Wat doe je eraan?

Dat zal ik zeggen: schrijf uw levensverhaal op. Maar niet iedereen kan dat. Of het gaat niet om een levensverhaal, maar om een ander verhaal:

 • een bijzondere reis
 • een periode als expat
 • u wilt iets  van u af schrijven
 • een ervaring waarvan u zegt: dat moeten anderen weten
 • u weet ongelofelijk veel van een onderwerp af en die kennis mag niet verloren gaan
 • eigenlijk wilt u gewoon een boek schrijven, waarover is vers twee

Doen

Dat zijn stuk voor stuk goede redenen. Dus ik zeg: doen.

Nu zegt u: “Leuk idee en dat wil ik ook wel maar eh…. ”

 • Voor zoiets moet je toch een echte schrijver zijn, of kan ik dat ook?
 • Ik heb wel wat geschreven maar ik loop steeds vast, wat moet ik doen?
 • Niemand gelooft dat ik het kan, maar ik wilde altijd al een boek schrijven, wat nu?

Dat snap ik. Hoe begint u en hoe gaat u verder en hoe komt er dan een boek van. Kijk, dat weet ik dan weer. En daarom ben ik deze cursus begonnen. Om kennis te delen. Om een digitale juf te zijn. Vind ik leuk. Lekker in de pyjama aan de computer. Thee.  Bert (de poes) snurkt. Heerlijk is dat.

Ik zou dat niet uitstellen. Mag ik het zeggen? We zijn allemaal mensen van de dag. Ja, ik lees ook de familieberichten in de krant.

Stelt u zich eens voor dat u uw boek klaar heeft.  Het is af. Er ligt een stapeltje papier, of zelfs een boek, waar het allemaal in staat. Na al die boeken die ik heb geschreven, weet ik hoe je een boek schrijft. Dat ga ik aan u uitleggen. De cursus is voor u wanneer u…

 • Levenservaring heeft (hoe ouder u bent, hoe beter)
 • Een onderwerp heeft (maakt niet uit wat)
 • U schrijfuurtjes over heeft
 • Er zin in heeft

Cursus

Wanneer u met de cursus meedoet, krijgt u  gedurende een jaar elke vrijdagochtend van mij een email met soms een filmpje.  Er zit huiswerk bij, maar u hoeft dat niet op te sturen. U gaat zelf aan de slag. Want alleen zo komt uw boek af: door doen. En ik vertel ook, hoe het werkt met uitgevers en self publishing. Voorbeelden van onderwerpen:

 • Kan ik wel schrijven? (U bedoelt, ik heb koudwatervrees. Tuurlijk kunt u schrijven!)
 • Hoe begin ik? (Bij les 1)
 • Heb ik genoeg verhaal voor een boek? (Grote kans van wel. Anders kan er een tweede verhaal bij, of achtergrondinformatie of weer wat anders)
 • Hoe haal ik mijn herinneringen op? (Daar zijn slimme trucjes voor)

Een cursusmail krijgt u dus elke vrijdagochtend. Waarom? Nou, simpel. U weet dat die mail komt. Lekker, vastigheid.

De cursus duurt een jaar. En na dat jaar? Dan heeft u een boek geschreven. U kunt het thuis op de plank leggen, u kunt het laten drukken of uitgeven zodat u het in boekwinkels tegenkomst. Uw eigen boek. Uw verhaal. Dat voelt goed.

U krijgt een jaar lang wekelijks een cursusles, waardoor u uw boek kunt schrijven. Ik help u.

Met de jaarcursus gaat het lukken. Want we werken samen: ik heb de ervaring en u wilt een boek schrijven. Appeltje eitje. Doet u mee? Wanneer u twijfelt, kunt u me altijd mailen over wat u tegenhoudt. Dan overleggen we.

Eind november 2018 gaat de cursus voor de tweede van start. Wilt u op de hoogte blijven, abonneer u dan op de nieuwsbrief. Het verplicht tot niks, u krijgt in alleen tegen die tijd korting aangeboden. De gehele jaarcursus kost 149 euro, dat is dus zonder die korting.  Voor negentig jaar en ouder is de cursus gratis.